Реклама / Ads
8| 7283 |21.06.2007 НОВИНИ

Трима агенти на бившата ДС под прикритие в Конституционния съд

.
Трима бивши конституционни съдии са били агенти на Държавна сигурност. Това са Георги Евдокиев Марков, Димитър Бонев Гочев и Тодор Енчев Тодоров. Такива данни за тях е открила Комисията по досиетата, оглавявана от ексдепутата от БСП Евтим Костадинов, след като е проучила и обсъдила наличните материали за председателя и съдиите от Конституционния съд (КС).
 
Това съобщи Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от комисията. Георги Марков е бил съдия в КС от 11 октомври 1994 г. до 14 октомври 2003 г., Димитър Гочев и Тодор Тодоров от 14 октомври 1994 г. до 14 октомври 2003 г.
Под псевдонимите Николай и Стефан, Марков е осъществявал сътрудничество в МВР-Софийско градско управление, отдел ІІ-Държавна сигурност; управление VІ-ДС, отдел ІІ, отделение ІІІ.  dg-ks.jpg Димитър Гочев се е подвизавал под псевдонима Ивайло и е сътрудничил в СГУ-ДС, отдел 1, отделение 1. Тодор Тодоров е бил агент под псевдонима Любомир и е сътрудничил в VI управление на ДС-МВР. Марков е бил вербуван от лицето Иван Василев на 6 декември 1972 г., Гочев от ст. лейт. Аспарух Измирлиев на 15 юни 1971 г. , а Тодор Тодоров от Георги Панов на 15 април 1982 г. За „Фрогнюз” Методи Андреев коментира, че всички тези данни са били известни на оглавяваната от него Комисия по досиетата, но тя не имала право да ги оповести, защото законът й е забранявал. Той припомни, че има едно решение №10 от 1997 г. на КС, което е прието по инициатива именно на Георги Марков и гласи, че конституционните съдии не подлежат на проверка за чисто минало. Според Андреев по този начин Марков и компания са защитили не само себе си, но и много други хора, които сега тепърва ще започнат да излизат наяве. Андреев напомни и за онези с картончетата, които също не бяха огласени заради законова забрана, тъй като нямало достатъчно документи. За някои от тях обаче, започнали да изскачат материали от досиетата на хората, за които са доносничели. Така например столичният общински съветник от ССД Георги Белчев дълго отричал, че е агент Боби, докато една от „жертвите” му не намерила негово донесение в собственото си лично дело.tt-ks.jpg Сегашната Комисия по досиетата е констатирала още, че кандидатите за генерален директор на БНТ Уляна Йончева Пръмова, Николай Йотов Йотов и Радослав Кръстев Главчев не принадлежат към структурите на бившата ДС. Проверката на тримата е извършена съгласно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Комисията не е установила принадлежност към структурите на ДС и военното разузнаване и на омбудсмана Гиньо Ганев, на заместника му, който вече е избран за евродепутат от ДПС - Метин Казак, както и на главния секретар на администрацията на омбудсмана Борислав Цеков. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8844 |21.06.2007 Скинари се млатят до кръв с пънкари . 0| 5042 |21.06.2007 Европейски глави и Станишев бистрят бъдещето на конституцията . 2| 7589 |21.06.2007 С настъпването на астрономическото лято расте сексуалният нагон . 0| 4938 |20.06.2007 Либийският Върховен съд ще обяви присъдите на медиците ни след 20 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads