Реклама / Ads
32| 5259 |06.03.2010 НОВИНИ

Цачева плаши Първанов с Конституционен съд за стенограмата

.
Президентът се чуди защо Цачева иска запис от срещата му с Дянков.
 

Цецка Цачева търси отговор от президента дали е искано съгласието на финансовия министър да бъде записан и дали Дянков е бил информиран, че стенограмата между двамата ще бъде разпространена в медиите.
"НС ще излезе с официална позиция за "войната" между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.", заяви парламентарният шеф Цецка Цачева.
Становището на НС ще бъде оповестено след като то бъде прието според разписания в Конституцията ред. Председателят на парламента Цецка Цачева прочете официална декларация по повод вчерашната среща между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов.

Цачева обясни, че парламентът ще поиска официално заверена стенограмата от вчерашния разговор между Дянков и Първанов. Парламентарният шеф ще поиска и записания разговор между двамата на звуков носител.

Цецка Цачева търси отговор от президента дали е искано съгласието на финансовия министър да бъде записан и дали Дянков е бил информиран, че стенограмата между двамата ще бъде разпространена в медиите. По Конституция президентът олицетворява единственото на нацията и е призван да има функция по балансиране на политическите процеси, заяви Цецка Цачева.

Трябва да се изясняват обстоятелствата, точните факти и задължението на всички институции при спазване текстовете на Конституцията, както на всички останали норми в действащото законодателство, допълни председателят на НС. Като председател на НС моя кауза е държавността да бъде такава, каквато е разписана в Конституцията, категорична е Цачева.

„Нормална административна практика е на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма", обясняват от президентството и допълват:

„Огласяването на един или друг материал се решава от ръководителя на съответната институция. И в други случаи Президентската администрация е публикувала стенограми от работата на институцията".

Според администрацията на президента проведеният с Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация.

„Президентът изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения в ГЕРБ. Впрочем, самият министър Дянков настояваше да се изясни случаят с неговите изявления за президента.
Едва ли може да се намери по-добър начин за изясняване на позициите от оповестяването на стенограмата", така от президентската институция мотивират решението да бъде огласена стенограмата.

От писмото, изпратено до медиите, става ясно, че Георги Първанов смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент. От администрацията на държавния глава посочват още, че президентът държи на принципното взаимодействие с институциите. По много вътрешни и международни въпроси това взаимодействие е било видимо и ефективно. „Но това не означава, че президентът ще бъде безкритичен към грешки, с каквито изобилства дейността на финансовия министър", завършва писмото на президентството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5553 |05.03.2010 "Конструктивно" се разговориха Дянков и Първанов . 3| 5904 |05.03.2010 Ц. Цачева: Временен мораториум върху заплатите на депутатите! . 29| 5429 |04.03.2010 Симеон Дянков на килимчето пред Първанов? . 28| 4878 |03.03.2010 Премиерът оставя Дянков и Първанов да си спорят сами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads