Реклама / Ads
1| 5181 |05.01.2016 НОВИНИ

Царица Елеонора Българска посмъртно удостоена с медал за „Човеколюбие“

.
Царица Елеонора Българска
Националният съвет на Българския Червен Кръст е разгледал предложението на председателя на Българската академия на науките и изкуствата акад.проф. д-р Григор Велев и е удостоил посмъртно Царица Елеонора Българска с медал „За човеколюбие – златен“.
 
В решението на ръководството на БЧК се изтъква примера й в осъществяването на големи човеколюбиви и благотворителни дела по време на войните в началото на ХХ век, ролята й за преодоляването на хуманитарните кризи, предизвикани от тези войни, както и системното й подпомагане на най-бедните български деца. Името на Царица Елеонора е трайно свързано с поредица от социални начинания у нас, включително с основаването на самарянското движение, а също с изключителната й духовна и материална подкрепа за някогашното „Българското дружество Червен кръст“.

В израз на уважение за изключителния пример на Царица Елеонора в милосърдните и благотворителните дела Националният съвет по принцип е одобрил по предложението на председателя на БАНИ да се създаде отличителен знак на името на Царица Елеонора, който да се връчва за изключителен принос в областта на милосърдие и благотворителност.  НС на БЧК е възложил на Председателя  маг.фарм. Христо Григоров на следващото заседание да запознае членовете  с художествения проект за бъдещия отличителен знак.

На същото заседание НС на БЧК е решило да награди, съгласно правилника за духовно стимулиране, писателката Неда Антонова със званието „Заслужил деятел на БЧК“ за нейната дългогодишна дейност за популяризиране на хуманитарните ценности.

Доказателство за това са и новите й книги, с които писателката възкреси забравените жития на три велики жени със собствено място в родната ни история и в националното ни извисяване – Царица Елеонора Българска, Съвършената Преподобна Стойна и голямата любов на Христо Боев – вярната му до гроб Венета.

Факел
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4598 |17.12.2015 Л. Павлова - българската "винетна" Мария Антоанета . 9| 5296 |13.11.2015 AFP: Мигрантите са систематично малтретирани от българската полиция . 19| 10038 |11.11.2015 Отец Дионисий: Реликвите да бъдат предадени на българската църква . 8| 4500 |18.10.2015 Мерджанов: Инцидентът показва, че българската граница не се охранява добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads