Реклама / Ads
3| 4480 |25.05.2016 НОВИНИ

Цацаров гневен, че частен СОТ пази съдебните сгради

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров се разгневи, че частен СОТ пази съдебните сгради.
 

На днешното заседание на прокурорската колегия той огласи, че обществена поръчка с предмет "Реакция на алармени сигнали и авто-патрулна дейност за обекти на съдебната власт" е била обявена от Главната дирекция "Охрана" на министерството още през ноември миналата година. Тя е спечелена от софийската частна компания "СОТ - сигнално-охранителна техника" ЕООД.

 

Поръчката е за съдебни сгради във всичките пет апелативни района на страната. От публично обявената информация за нея става ясно, че е за общо 84 480 лв. без ДДС, пише Правен свят.

 

Поръчката обхваща охраната на съдебните сгради в следните градове в Софийския апелативен район: Гоце Делчев, Ихтиман, Пирдоп, Перник, Радомир, Трън, Брезник, Своге, Дупница, Самоков, Видин, Белоградчик, Кула, Враца, Козлодуй, Мездра, Оряхово, Лом и Берковица.

 

В Пловдивския апелативен район с частен СОТ ще бъдат пазени съдилищата и прокуратурите в Гълъбово, Хасково, Свиленград, Димитровград, Харманли, Ивайловград, Раднево, Асеновград, Първомай, Карлово, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград, Момчилград, Ардино и Крумовград.

 

Във Варненския - Каварна, Балчик, Тервел, Генерал Тошево, Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Търговище, Омуртаг, Разград, Кубрат, Исперих, Дулово. В Бургаско договорът е за съдебните сгради в Айтос, Нова Загора, Елхово и Тополовград. А във Великотърновско - за Червен бряг, Павликени, Кнежа, Бяла, Сливница, Троян, Трявна, Дряново, Севлиево и Елена.

 

Това са над 60 съдебни палати, а и повече, тъй като на някои съдилищата и прокуратурите са в различни сгради.

 

"Предметът на поръчката е извършване срещу заплащане на охрана на стационарни обекти със сигнално-охранителна техника - наблюдение и регистрация, реагиране с патрули на СОТ, физическа охрана до пристигане на представител на възложителя, техническа поддръжка. На практика се създава и един денонощен оперативен дежурен център, предвидена е и реакция на въоръжени автопатрули. Но това са все служители на частната фирма", каза Цацаров пред прокурорската колегия.

 

Той посочи, че е научил за аутсорсването на охраната на съдебната охрана, както сам го нарече, от писмо, което му е препратил главният секретар на Висшия съдебен съвет Димитър Тончев. "ГД "Охрана" е благоволила да информира г-н Тончев, че следва да всички съдилища и прокуратури да предоставят територия за инсталиране на сигнално-охранителна техника и ми направи впечатление, че се преминава към частна охранителна дейност", каза Цацаров. И посочи, че това не е било съгласувано не само с прокуратурата, но и с административните ръководители на съдилищата, които отговарят за отделните съдебни палати.

 

"Проблемът не е в това как е проведена обществената поръчка, а дали такава поръчка въобще е допустима по закон, дали е законосъобразна", заяви главният прокурор. И се позова на чл. 391 ал. 3 т. 1 от Закона за съдебната власт. С него е регламентирано, че "Главна дирекция "Охрана" организира и осъществява охраната на съдебните сгради".

 

"Според мен ЗСВ предвижда като единствена възможност ГД "Охрана" да извършва тази дейност и не се позволява елементи от това задължение да бъдат прехвърлени на частни охранителни структури, да бъдат аутсорсвани", заяви Цацаров.

 

Той посочи, че охраната на съдебните сгради не касае само сигурността на прокуратурите, а на всички органи на съдебната власт, които в 70% от случаите ползват едни и същи сгради. Затова по предложение на Цацаров прокурорската колегия единодушно гласува въпросът да бъде обсъден на пленум на ВСС. На него да бъде поканен и шефът на ГД "Охрана" главен комисар Георги Жеков.

 

Членовете на прокурорска колегия се съгласиха, че чл.391 ал. 3 т. 1 от ЗСВ не предвижда възможност за прехвърлянето на охраната на съдебните сгради на частна фирма. "В закона пише недвусмислено "осъществява". Скептична съм по отношение на предмета на тези договори. Доколко би била ефективна подобна охрана", заяви Елка Атанасова. Тя допълни, че има забележки към начина, по който се осъществява охраната в момента. "Всички магистрати и служители, работещи в съответната сграда, просто преминават на доверие, не им се проверява багажът и не минават през рамката", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4544 |22.05.2016 Цацаров: Време е вече нещо да се случи в съдебната реформа . 2| 4050 |18.05.2016 Кунева сезирала Цацаров за купена матура . 12| 4216 |16.05.2016 Методи Андреев: Цацаров не е институция, на която безпрекословно да вярвам . 2| 4281 |16.05.2016 Пенгезов: Докато Цацаров е на власт няма да ме изберат за председател на САС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads