Реклама / Ads
9| 5054 |10.12.2012 НОВИНИ

Цацаров: Не им е работа на Борисов и Цветанов да хвалят съдиите

.
Сотир Цацаров
Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че го дразни подкрепата за него от изпълнителната власт. Също така той заяви, че не е работа на министър-председателя и на вътрешния министър да хвалят, който и да е съдия.
 

Цацаров посочи , че в конкретния случай тази подкрепа е довела до етикета "фаворит на ГЕРБ".

Днес тримата кандидати за главен прокурор бяха изслушани от Етичната комисия към ВСС. Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева отрекоха да членуват в тайни общества.

По-рано днес на въпрос как ще дефинира определението "стабилен съдия", което му бе дадено от премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, Цацаров заяви, че дефиницията трябва да  бъде дадена от този, който я е казал.  

Той заяви, че за него няма значение дали начинът за гласуване за избор на обвинител №1 ще е електронен или с бюлетина. По думите му важното е да се гарантира, че вотът ще е таен и честен.

Преди време Цацаров поиска с писмо до ВСС промяна в начина на гласуване за нов главен прокурор, след като се появиха съмнения, че правилата за гласуване фаворизират точно определен кандидат за поста.

На 17 декември комисията ще излезе със становище относно притежаваните от кандидатите качества, за това дали те отговарят на изискванията, за да бъдат главен прокурор, съобщи Ясен Тодоров, член на ВСС и председател на Комисията за професионална етика и превенция от корупцията.

Той добави, че нито един от кандидатите не му е изглеждал неубедително при изслушването. Единственият сигнал срещу някого от тях е бил срещу Борислав Сарафов, по който Върховната касационна прокуратура е извършила проверка.

Сигналът е бил подаден от свидетел по процеса срещу т. нар. Братя Галеви, който твърди, че Сарафов му е оказвал влияние, за да лъжесвидетелства.

По думите на Тодоров от ВКП са преценили, че сигналът е неоснователен и проверката е била прекратена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 7034 |10.12.2012 Станишев обиден: Борисов е кадрова грешка на БКП . 9| 5326 |10.12.2012 Г. Тонева: Борисов и Цветанов не са тези, които ще избират главен прокурор . 23| 6148 |10.12.2012 Костов ще търси сметка на Борисов . 193| 8801 |09.12.2012 Борисов: Комунистите и Станишев са много страшни!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads