Реклама / Ads
4| 3292 |11.03.2023 НОВИНИ

Цените в магазините растат. Работят ли мерките?

.
Прокуратурата ще проверява властта законни ли са бъдещите мерки за цените на храните. Действията на прокуратурата идват на фона на обвинения от веригите, че държавата и контролните органи са им обявили война. Регулаторът в лицето на Комисията за защита на потребителите не смята, че действията на обвинеинето имат общо с това. Междувременно цените продължават да растат. За седмица се забелязва сериозен скок в средната цена на сиренето, кашкавала и млякото. Ще падне ли цената на потребителската кошница?
 

Значително повишение в цените на някои храни само за седмица, показва анализ на Системата за агропазарна информация, с който bTV разполага. Средната цена на краве сирене на дребно за цялата страна е 17,85 лева стотинки за килограм. В десет областни града е отчетено поскъпване от 1 до 14% само за 7 дни. Средната цена на дребно на кашкавал тип "Витоша" е 25,85 лева стотинки за килограм. При нискомасленото краве кисело мляко средната цена на кофичка от 400 грама е 1,53 лева. В четири области на страната се наблюдава намаление от 4%, но в София и Перник имаме 8 % ръст.


За бойкот на супермаркетите призова в ефира на bTV Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания. Според него мерките са “смешни". Боюклиев смята, че един от вариантите потребителите да влияят на пазара е именно като се обръщат директно към производители в лицето на фермерите. Друг вариант според него е диалогът между държавата и търговците. Боюклиев твърди, че това е въпрос на общинска политика. 


Скокът на цените идва на фона на мерките, които взима държавата.

Стоил Алипиев, шеф на Комисията за защита на потребителите, заяви пред Нова телевизия, че очаква проверките на регулаторния орган да премахнат предпоставките за изкуствено завишаване на цените и по този начин да се сложи край на спекулата. Според него обаче е рано да се очакват резултати.  


"Ние сме направили прогнози, които предвиждат в рамките на от 3 до 6 месеца да има някакъв резултат от действията на Комисията – това, което е свързано с откриването и констатирането на нелоялни търговски практики”, обясни той пред Нова телевизия.


"Нищо не ни притеснява в действията на прокуратурата. Не виждам нищо нелогично в това. Няма проблем дейността на КЗП е под надзора на различни министерства и под надзора на прокуратурата. Усещането, че обявяваме война на търговците е тяхно субективно право. Не смятам, че проверката има общо с това", заяви Алипиев.


Алипиев обаче заяви, че санкциите срещу нарушителите са твърде малки и нямат необходимия "възпитателен ефект". Според него КЗП се сблъсква със "силно изразен законодателен дефицит". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3366 |10.03.2023 Христо Алексиев: Сайт за сравняване на цените тръгва следващата седмица . 1| 3028 |09.03.2023 КЗП и БАБХ погнаха търговските вериги, проверяват качеството на храните и маржът при цените . 3| 3009 |08.03.2023 Михаил Кръстев: Таван на цените - това е рецепта за катастрофа . 8| 2938 |06.03.2023 Кога мерките срещу спекулата с цените на храните ще дадат резултат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads