Реклама / Ads
0| 2804 |21.04.2023 НОВИНИ

На фона на задълбочаващите се климатични промени: В цял свят отбелязват Деня на Земята

.
Pixabay
Зелени активисти от множество страни по света се готвят да засадят дървета, да почистят боклука и да апелират правителствата да направят повече в борбата с изменението на климата, за да отбележат Деня на Земята.
 

Това се случва на фона на изразяваните от учените предупреждения за повече екстремни климатични явления и рекордни температури тази година, съобщи Ройтерс.

 

В Рим и Бостън днес започват фестивали. Очаква се в Лондон да се съберат хиляди хора, за да се включат в четиридневни събития, организирани от екодвижението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion). Във Вашингтон пък ще се проведе демонстрация с призив към държавния глава Джо Байдън да се ангажира с прекратяване на използването на изкопаеми горива.

 

На среща в четвъртък с лидерите на най-големите икономики в света американският президент увери, че ще увеличи финансирането от САЩ, за да подкрепи развиващите се страни в борбата с изменението на климата и в ограничаването на обезлесяването на бразилската Амазонска екваториална гора.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази мнение на срещата, че е необходим "квантов скок в действията в областта на климата", за да се ограничи покачването на температурата до 1,5 градуса Целзий. Той алармира в записано послание за Деня на Земята, че "изглежда се движим с пълна скорост към унищожение".

 

Денят на Земята тази година следва седмици на екстремни метеорологични явления с температури, достигащи рекордните 45,4 градуса Целзий в Тайланд и гореща вълна в Индия, където най-малко 13 души починаха от топлинен удар на церемония миналия уикенд.

 

Тази седмица учени предупредиха, че убийствените горещини натоварват "безпрецедентно" селското стопанство, икономиката и общественото здраве в Индия, подкопавайки дългосрочните усилия на страната за намаляване на бедността, неравенството и болестите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2597 |20.04.2023 На фона на месеци ожесточени протести Макрон си даде положителна оценка . 3| 3303 |18.04.2023 Мъже нападнаха 11-годишно момиче в София, блъскали я и искали да й вземат телефона . 15| 2998 |01.04.2023 Зеленски е разговарял по телефона с Макрон . 5| 3639 |25.03.2023 Ердоган се чу по телефона с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads