Реклама / Ads
9| 3366 |08.01.2021 НОВИНИ

ЦИК към Радев: Без знакови промени не може да се гласува с мобилни кутии

.
Александър Андреев Източник: БГНЕС
Без знакови промени не може да се гласува с мобилни урни или по пощата. Това заявиха от Централната избирателна комисия по време на консултациите с президента Румен Радев. Позицията на ЦИК идва ден, след като държавния глава се срещна с Обществения съвет към изборната комисия. От там посочиха, че това е напълно възможно и са необходими само козметични законодателни промени.
 

Председателят на ЦИК Александър Андреев обаче категорично заяви, че ще са нужни знакови промени, за да се уреди въпроса с мобилните урни и гласуването по пощата. Това са вариантите на масата, с които да се реши възникналия проблем с избирателите под карантина. От ОС към ЦИК посочиха вчера, че практиката на България с мобилните урни е богата, тъй като до този момент с такива са гласували хората с трайни увреждания, например. По пощата пък могат да гласуват българите в чужбина. 


В срещата с държавния глава участваха и представители на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, както и членове на Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна агенция “Електронно управление”. 


Президентът поиска мнението на ЦИК дали са нужни законови промени, за да може да се гласува по пощата от сънародниците ни в чужбина, както това се е случило в Румъния и се е оказало, че гласувалите зад граница по пощата са много повече, отколкото гласувалите зад граница по обикновения начин.


"За да гласуват гражданите под изолация в мобилни избирателни кутии са необходими промени в Изборния кодекс", заяви категорично председателят на ЦИК. 


Това се отнася и за вотът по пощата. 


По думите му Изборният кодекс трябва да бъде пренастроен, което е изцяло в компетенциите на законодателя. Андреев предложи предстоящия изборен процес да се организира в рамките на съществуващото законодателство. 


"ЦИК работи последователно в рамките на своята компетентност за провеждането на тези избори. Следим практиката в други държави, където има традиции в гласуването по пощата или вече има някакъв опит. За да може да бъде направено гласуването по пощата трябва да има актуален адрес, на който да бъде изпратена необходимата документация. Те трябва да пристигнат по-рано, за да бъдат обработени едновременно с резултатите от секциите“, обясни Александър Андреев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 6132 |07.01.2021 Борисов за Радев: И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски, не съм го виждал от години . 20| 4560 |01.01.2021 Румен Радев: България и светът изпращат една трудна и разломна година . 7| 3138 |22.12.2020 Румен Радев: Страната ни трябва да съхранява интелектуалния си капацитет . 35| 6724 |19.12.2020 Радев: Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads