Реклама / Ads
1| 3107 |08.03.2023 НОВИНИ

ЦИК да се подготви за видеонаблюдението в края на изборния ден чрез симулации

.
Видеонаблюдение на изборите през април ще има. Въпросът е как. Министерството на електронното управление трябва да се опита по най-ефективен начин да го осигури, иначе ще провали тази клауза от Изборния кодекс, коментира в ефира на Българското национално радио Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК. Тя заяви още, че ще бъде предложено на изборната комисия да се извършат симулации на случващото се след края на изборния ден.
 

“За първи път бюлетините от машинното гласуване ще се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Всичко ще става в условия на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Самата процедура все още не е уточнена. Тя ще бъде разписана в методическите указания на ЦИК, които всички очакваме. Предлагаме ЦИК да направи симулации сега, за да може да се утвърди последователността на действия. Трябва да се дадат ясни указания какво ще се случи, когато се включи устройството за видеонаблюдение“, допълни Пенева.

 

Общественият съвет към Централната избирателна комисия предлага да се броят отделно двата вида бюлетини. Това означава да не се отварят кутиите едновременно. Идеята е първо да се броят хартиените бюлетини, да се сортират, преброят и покажат пред устройството за видеонаблюдение.

 

“След като се попълнят данните от хартиените бюлетини в протокола, тогова да се отвори следващата кутия. Важна е последователността, в която се показва бюлетина след бюлетина пред камерата“, обясни още Пенева. 

 

Тя призова ЦИК да побързат с методическите указания. 

 

Общественият съвет винаги е настоявал за повече прозрачност и максимално използване на функционалностите на устройствата за машинно гласуване, заяви Пенева.


“За да има последващ контрол, трябва да се използва и информацията от флаш паметите“, допълни Пенева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3637 |07.03.2023 Стоян Панчев: До края на тази година ще имаме рецесия . 15| 9212 |03.03.2023 Пентагонът с шокираща прогноза за края на войната в Украйна . 7| 2952 |02.03.2023 ”Информационно обслужване” ще се грижи за видеонаблюдението на изборите . 7| 3050 |26.02.2023 Видеонаблюдението при вота: Мисията (не)възможна? Служебният кабинет обеща да се справи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads