Реклама / Ads
0| 2770 |08.09.2022 НОВИНИ

ЦИК показа бюлетините за вота на 2 октомври

.
ЦИК показа бюлетината за гласуване в страната и извън страната на предстоящия парламентарен вот на 2 октомври. Разликата между двете бюлетини е, че извън страната няма преференциален вот. Бюлетината за вота ще е в две страници - на първата ще има 15 позиции, а на втората - останалите.
 

В бюлетината липсва номер 21. Причината - партията, която бе под този номер, не регистрира листи. В Монтана и в Сливен няма да фигурира и номер 4, защото партията не регистрира кандидати в тези изборни райони, а в Благоевград няма да фигурира номер 23, тъй като регистрираната листа е от един кандидат, който е заличен. В два от районите ще има под номер 30 двама независими кандидати - 25-и изборен район София и 3-ти изборен район Варна.

 

Абсолютно идентични са и електронните бюлетини.

 

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че договорът със "Сиела Норма" все още не е подписан, очакват се още няколко документа, за да бъде одобрен от ЦИК. От петък фирмата е определена за изпълнител на дейностите и има срок да инсталира демо версията върху 460 машини за демонстрационните гласувания. На 10 септември всички трябва да бъдат доставени в съответните населени места.

 

От ЦИК напомнят, че на 17 септември изтича срокът за подаване на заявления по настоящ адрес. Заявленията се подават в общинската администрация, където е регистриран адресът или електронно през интернет страницата на ГРАО. До 17 септември изтича срокът и за подаване на заявления за хората с увреждания за образуване на подвижна секционна избирателна комисия, предават от Българската национална телевизия.

 

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис "Преглед". Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона "Гласувай". Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона "Назад".


Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба. 


Във всички секции с над 350 избиратели ще има по две машини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3630 |07.09.2022 Разпределят на мандатите след вота на базата на преброяването от 2011 г., а не от 2021 г. . 0| 2801 |07.09.2022 Експерти от САЩ и Панама ще правят софтуерни доработки на машините за вота . 0| 2653 |07.09.2022 С опасност за живота са две от пострадалите при катастрофата край Панчарево . 0| 2751 |02.09.2022 Министър Стоянов: Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29 към момента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads