Реклама / Ads
4| 4776 |01.09.2009 НОВИНИ

Цонев и Близнаков под строй в прокуратурата

.
36 досъдебните производства за сделки с имоти и имущество на Министерство на отбраната са образувани от военните прокуратури в цялата страна. Това заяви прокурор Данчо Данов от Военно апелативна прокуратура - София.
 

Най-голям е броят на досъдебните производства на територията на София. В Пловдив са образувани две досъдебни производства, също толкова са те и в Сливен. По някои от тях се води разследване от три години, уточни Данов.

Бившият военен министър Николай Цонев е разследван преди да поеме ръководството на Министерство на отбраната. Разследван е и като служител на ведомството за сключване на сделки с определи фирми.

Засега не са повдигнати обвинения срещу него, тъй като в хода на разследването не са констатирани закононарушения.

Образуваните срещу Цонев досъдебни производства касаят престъпления по служба и длъжностно престъпление. И трите са прекратени от разследващите прокурори - Валентин Кирилов, Иво Петков, Спас Илиев.

Прокурор Данчо Данов коментира още, че освен че не са констатирани закононарушения, разследванията срещу Николай Цонев са провеждани в нарушения на процесуалните правила - не е проведено пълно разследване.

Спас Илиев от Военно окръжна прокуратура София е категоричен, че това не означава, че няма да има ново разследване и при събиране на достатъчно доказателства, на Николай Цонев ще му бъде повдигнато обвинение.

Във връзка с новото разследване на сделки, сключени от военното министерство предстои нов разпит от прокурор на Николай Цонев.

Междувременно военният министър Николай Младенов откри учебната 2009 - 2010 година на Военната академия „Г.С Райковски", където изнесе и първата си публична лекция като министър на отбраната.

Като основна задача министър Младенов определи въвеждането на ред в „собствения дом" - Министерството на отбраната и отбранителния сектор.

Младенов разкритикува досегашната отбранителна политика, начина на управление и модернизиране на армията. Той заяви, че новото правителство е решено да спре ерозията в морала и други негативни тенденции.

Новият министър изтъкна, че една от първите стъпки, които ще бъдат предприети ще е изработването на стратегия за националната сигурност.

Предстои да бъде предложен и нов началник на военната полиция, който да замени Иван Мечков, чийто случай е в ръцете на прокуратурата и органите, които разрешават допуск до класифицирана информация.

Според военния министър, след като има повдигнато разследване не е коректно Мечков да изпълнява функциите на началник на военната полиция. 

Министърът допълни, че в момента се обмисля новата кандидатура и тя ще бъде обявена допълнително на медиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5171 |05.08.2009 Цонко Цонев - кмет на София? . 8| 4724 |10.07.2009 Цонев и Етем на разпит за купуване на гласове? . 4| 5114 |13.03.2009 Николай Цонев участва в среща на министрите на отбраната от ЕС . 39| 5524 |13.03.2009 В Хасково властвал родово-общински строй с кмет олигарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads