Реклама / Ads
56| 6073 |05.08.2010 НОВИНИ

Цв. Цветанов: "Всичко коз" измъкнаха 600 хил. под носа на съда

.
"Бушон" от схемата за данъчни и финансови измами "Всичко коз" изтеглил близо 600 хил. лева от банка в Русе. Според Цветанов това е резултат от работата на съда, който освободи тримата обвиняеми преди два дни. "Нека този половин милион да тежи на съвестта на тези, които са ги пуснали", заяви вицепремиерът.
 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви пред “Фокус”, че от банковите сметки на фирми и лица по операция „Всичко коз” са били изтеглени 567 000 лева. "Разследването е в началната фаза и затова бяха исканията и на Министерство на вътрешните работи, съвместно с Прокуратурата, за постоянни мерки за неотклонение на групата, задържана при „Всичко коз”. Защото знаехме, че те ще продължат да осъществяват своята престъпна дейност. И множеството фирми и бушоните, които има в цялостната схема, ще започнат да теглят пари", добави вицепремиерът. По думите му са били блокирани сметки от порядъка на около 130 000 лева, но за голямо съжаление, докато съдът аргументирано излагал своите мотиви за „несъстоятелните” искания от Прокуратурата, съвместно с МВР и с НАП, групата, с едно лице, т.нар. бушон Пламен Каракашев от Русе, успял да изтегли 567 000 лева.

Парите били част от схемата, според министър Цветанов. МВР установило, че сумата е изтеглена заедно с близки на основния задържан по случая – Венко. "За голямо съжаление – държавата се лиши от 567 000 лева. Сега тепърва трябва да търсим тези пари, за да могат да бъдат възстановени", коментира Цветанов.

„Надявам се съдиите, които взеха това решение за промяна на мярката, да бъдат солидарни за възстановяването на тези пари, защото в края на краищата някой трябва да носи някаква отговорност за тази липса на държавност. Или може би тези пари бяха необходими, за да се платят хонорарите на адвокатите и на всички, които са съпричастни към промяната на мерките за освобождаването на тези лица. Но това нека да лежи на съвестта на независимата съдебна система. МВР, съвместно с Прокуратурата, продължава разследванията”, добави още вътрешният министър.

Лицето, което е изтеглило парите, вече е задържано. Според Цветан Цветанов мъжът е бушон в цялостната схема и е част от разследването, което тече в момента. "Той е криминално проявен, с пет ефективни присъди за кражби, с нисък социален статус. Това е част от схемата на бушоните по веригата, източвали суми, с които ощетяват българския данъкоплатец и българските граждани, както и всички сфери и области, които днес се нуждаят от повече пари в тежките икономически условия, в които живеем. Вместо да отидат по предназначение, тези пари отиват в ръцете на тези, които са ги откраднали от всички български данъкоплатци”, подчерта вицепремиерът.

„Още веднъж искам да кажа, че тези последни мерки, са поискани с една единствена цел: да може да се извърши обективно разследване и да предотвратим възможността за източване на пари, когато говорим за сериозни финансови злоупотреби – над 250 милиона лева за две години и половина. Тези 567 000 лева са малкото, което биха могли да изтеглят от цялостната схема. Но се надявам, че с компетентните органи в държавата ще можем да предотвратим възможността да бъдат източвани още пари. За съжаление – разследването малко или много ще бъде опорочено с подобни действия на съда, и с подобни решения. Но може би утре отново ще излязат и ще обяснят в сутрешните блокове – как взимат обективно своите решения. За нас е факт, как вече имаме източени 567 000 лева, които трябваше да бъдат запорирани и да бъдат част от веществените доказателства по това дело”, каза в заключение вътрешният министър.

Frognews.bg
припомня, че групата за финансови и данъчни измами, която беше заловена в рамките на полицейската операция "Всичко коз", бе освободена от ареста преди два дни, тъй като нямало достатъчни доказателства. В нея участват варненският бизнесмен Венко Кръстев, 25-годишната му дъщеря Магдалена, както и данъчната служителка Мариета Китова. Извършителите са ощетили държавния бюджет за последните 2 години с около 250 млн. лева. Останалите задържани при акцията са се съгласили да свидетелстват срещу бившите си партньори в престъпленията. Групата е извършвала фиктивни продажби на скрап и желязо, като по този начин е намалявала задълженията си за ДДС. Тримата от "Всичко коз" бяха освободена в един и същи ден с петимата задържани в акция "Килърите", които според МВР, са убили бизнесмена Юри Галев и са готвили атентат срещу премиера Бойкко Борисов. Решението на Темида предизвика сериозно обществено недоволство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7837 |04.08.2010 Цв. Цветанов: Очаквайте ликвидиране на знакови лица . 9| 6045 |30.07.2010 Цветанов: Битите от полицаи в Кърджали не са си извадили медицинско . 4| 6368 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност . 2| 4925 |25.07.2010 "Всичко коз" влизат в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads