Реклама / Ads
0| 3243 |13.09.2022 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Лакейското поведение няма да помогне, ако интересите на Путин са да ни врътне кранчето

.
Цветлин Йовчев Източник: стопкадър, bTV
В част от политическите среди забелязвам опит за лакейско поведение по отношение на Русия. Никой не обича лакеите, дори и собствените им господари. Такова лакейско поведение няма да доведе до нищо добро. Никой няма да ги пожали, колкото и лакейски да са се държали с Русия, ако в даден момент интересите на Путин са да врътне кранчето и да спре газа за България.
 

Това коментира пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ (2013 - 2014 г.). Той определи като грешен ход опитът на служебното правителство на Румен Радев да търси подновяване на отношенията с „Газпром“:

 

„Потвърди се това, че „Газпром“ не може да се разглежда като надежден доставчик на газ. Търговските преговори са с една организация, която е силно зависима от политически решения и действия на ръководството на Русия, която е обявила България за неприятелска държава. Да се опитваш да постигнеш там договореност и да разчиташ на тази договореност е наивно. Опитът да се възобновят преговорите с „Газпром“ е наивен и неправилен“.

 

„Ако се постигне мир в Украйна, това ще се първа стъпка към разрешаване на много последващи кризи от войната там. Този, който измисли формулата как и вълкът да е сит и агнето да е цяло, трябва да стане лауреат на Нобелова награда за мир. Поражението, отстъплението за Путин е абсолютно неприемливо, защото, ако той допусне поражение за Русия, това означава, че той приключва във вътрешнополитически план. Нито за Украйна, нито за демократичната общност, към която ние принадлежим, е допустимо да се позволи на Русия да постави под въпрос съществуващия световен ред и Путин да продължи да се опитва да реализира някакви имперски амбиции. Това е недопустимо, защото, ако позволим пробив в тази посока, това нещо ще доведе до последващи действия, които ще имат изключително тежки негативни последици върху целия свят, а най-вече върху тези държави като нашата, които сме зависими от ситуацията“, коментира още Йовчев.

 

По думите му успехът на украинските части в Харковска област, който вече е потвърден от Русия, говори, че войната навлиза в нова фаза, но изтъкна, че в момента има недостиг на информация, която да е потвърдена с проверими факти, за случващото се в Украйна:

 

„Опитът да се направи ясна оценка на ситуацията и да се прогнозира развитието на войната е труден, защото имаме откъслечни данни и можем да съдим по косвени признаци, отколкото по преки данни, с които да обосновем нашето твърдение. Нещата се развиват положително за Украйна, но докъде ще стигнат ресурсите й, е трудно да се каже и затова трябва да бъдем предпазливи в оценките си“.

 

Цветлин Йовчев подчерта, че не могат да се използват аналогии с войните в Афганистан и Близкия изток, защото те са различни по характер от въоръжения конфликт в Украйна. 

 

„Наивна е тезата, че това е прегрупиране на Руската армия“, заяви експертът.

 

Той изрази скептицизъм за възможност за редовно правителство след изборите на 2 октомври:

 

„Може би ще трябва да преминем през още едни избори, за да узреят политически някои от партиите, така че да подходят по друг начин и да направят възможно създаване на правителство. И то на базата на принципи и ценности, а не механично съставяне на правителство“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4923 |23.08.2022 Цветлин Йовчев: Рискуваме условията на ”Газпром” да са много по-тежки и да бъде унижена България . 8| 2725 |22.02.2022 Цветлин Йовчев: У Путин има носталгия, имперско говорене и желание за промяна на световния ред . 19| 5063 |11.09.2021 Цветлин Йовчев: Радев да спре хората около него, които се занимават с политически проекти, а не с администрация . 25| 4979 |17.09.2019 Цветлин Йовчев: Не разбирам русофилството, русофобството, американофилството и американофобството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads