Реклама / Ads
1| 7371 |24.03.2009 НОВИНИ

Туберкулозата мори 3 млн. души годишно

.
Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва днес, 24 март. В страната ще се провеждат безплатни прегледи до 27 март с профилактична цел.
 

На днешния ден през 1882 година доктор Робърт Кох съобщава в Берлин за откриването на туберкулозния бацил, причинителят на болестта, която по това време убива всеки седми европеец. Почти сто и тридесет години по-късно, в повечето източноевропейски страни, включително и у нас, болестта отново се разраства.

По данни на Световната здравна организация в настоящият момент около 30 процента от населението на земята е инфектирано с m.tuberculosis. Всяка година около 8 милиона души заболяват от туберкулоза, а ежегодно от това заболяване умират около 3 милиона души. Болните от туберкулоза през 2008 година в област Разград са се увеличили с 60%. В Габровско миналата година са открити 67 нови случая. От началото на годината двама души са починали. Заболеваемостта от туберкулоза във Видинска област през миналата година е почти два пъти над средната за страната- 70,15 на 100 хиляди човека, при 39,1 на 100 хиляди души за страната, съобщават от РИОКОЗ Видин. В последните години се наблюдава значителен ръст на туберкулозата в световен мащаб. В Русия са силно разтревожени по повод ситуацията с разпространението на болестта в условията на икономическата криза. Руски лекари прогнозират през 2009 г. ръст на заболеваемостта и смъртността от туберкулоза, ръст на туберкулозата с множествена лекарствена устойчивост и увеличаване броя на болните от туберкулоза и ХИВ едновременно. В Русия всяка година се разболяват от туберкулоза между 117 и 120 хиляди граждани, от заболяването умират около 25 хиляди души. Поради повишената заболеваемост от туберкулоза през последните години, с решение на Министерски съвет от 28.06.2007 година, е утвърдена Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2007-2011 година. В изпълнение на дейностите по тази програма и по повод Световния ден за борба с туберкулозата, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев предложи седмица на отворени врати.

bejanci_bchka_1.jpg

В периода от днес до 27 март в 28-те областни лечебни заведения за лечение и диагностика на туберкулоза ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в т. ч. оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания, съобщиха за Frognews.bg от правителствената пресслужба. Целта е да се повиши информираността на обществото за естеството на заболяването, профилактиката и лечението на туберкулозата.
По повод днешния Световен ден за борба с туберкулозата Българският Червен кръст, съвместно със столичната РИОКОЗ, Първи областен диспансер по пневмофтизиатрични заболявания в София и Държавната агенция за бежанците (ДАБ) проведе информационна среща по превенция и ранна диагностика на туберкулозата с лица, търсещи закрила и новопризнати бежанци, както и със служители на ДАБ, които са в непосредствен контакт с тях. Представител на РИОКОЗ - София изнесе здравна беседа за причинителите, начините и източниците на заразяване, рисковите фактори и симптомите на туберкулозата. Акцентът на беседата бе върху профилактиката на болестта. На всички желаещи бе направен манту-тест. Доброволци на БЧК раздадоха на участниците в срещата специални брошури за заболяването, издадени на няколко езика. Frognews.bg

bejanci_bchka.jpg
brc_-_tb_-day_6.jpg brc_-_tb_-day_7.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5044 |04.12.2008 Опасенията от рецесия свалиха цената на петрола до 4-годишно дъно . 5| 4648 |03.06.2008 7 000 души годишно умират поради некачествено лечение . 1| 5118 |21.02.2008 Измами от евродепутати възлизат на 100 милиона лири годишно . 8| 12894 |01.01.2008 Новогодишно слово на президента Георги Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads