Реклама / Ads
9| 4139 |05.12.2023 НОВИНИ

Тунелите под Газа по-дълги от Лондонското метро. Ще ги наводни ли Израел?

.
Един от стотиците входове към тунелите...
Подземните тунели под Газа са по-дълги от Лондонското метро. Това са изчислили експерти от израелската армия, цитирани от Financial Times. Както високопоставен служител на израелските сили, пожелал анонимност, „думата „тунели“ не описва това, което Хамас е създал под ивицата Газа. Става дума за подземни градове.“
 

Смята се, че мрежата от тунели, разположени под ивицата Газа, е дълга около 500 км и има поне две нива.

Тунелите минават дълбоко под земята, защитени са от стоманобетонни плочи, електрифицирани са и имат мощна вентилационна система. Смята се, че това е мястото, където се намира по-голямата част от висшето ръководство на Хамас, бойците, ракетен арсенал и останалите 137 заложници. Досега силите на израелската армия са идентифицирали около 800 тунела, но признават, че това е само малка част от „подземния град“.В средата на миналия месец израелските военни са инсталирали 5 големи помпи в ивицата Газа близо до бежанския лагер Al-Shati, всяка от които може да черпи вода от Средиземно море и да изпомпва хиляди кубични метри вода на час в продължение на няколко седмици, постепенно наводнявайки тунелите на Хамас, съобщава на свой ред Wall Street Journal, позовавайки се на официални източници във Вашингтон.

 

Израел информира САЩ за тази операция в началото на миналия месец, което предизвика противоречиви коментари относно осъществимостта на плана и въздействието върху околната среда. Американски служители признават, че не знаят колко близо е израелското правителство до прилагането на плана и окончателно решение все още не е взето.

 

Също така не е ясно дали Израел ще се реши да използва помпите, докато не бъдат освободени всички заложници. Подобна операция би поставила в неудобно положение администрацията на Байдън и би предизвикала международно осъждане, но това е един от малкото възможни марианти за деактивиране на тунелната система на Хамас, считат експерти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3910 |05.12.2023 Над 300 полета са засегнати от повторното затваряне на летището в Мюнхен . 0| 21061 |05.12.2023 Васил Велев: Отвързването на пенсията от осигурителния принос води до укриване на доходи . 0| 4140 |05.12.2023 Франция с амбиции да отвори отново катедралата Нотр Дам в рамките на година . 0| 3813 |05.12.2023 Проект осигурява по-добри услуги за ранно детско развитие в община Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads