10|
7049
|19.02.2011
НОВИНИ
Турски домати с девет различни пестицида
Червеният зеленчук, избран случайно от пловдивски магазин, съдържа девет различни вида пестициди. Това показа изследване, направено от лаборатория "Фитолаб".
В рамките на кампанията "За чиста храна" дадохме за изследване случайно подбрани краставици и марули, произведени в България, както и тиквички, моркови и домати внос от Турция. Оказа се, че в почти всички зеленчуци има пестициди, пише Стандарт.
Турският домат обаче бие всички рекорди. С деветте пестицида, които съдържа, макар и в норма, той не би стигнал до никой европейски магазин, смятат специалистите. Веригите и супермаркетите на запад не допускат до щандовете си продукти с повече от три или максимум пет пестицида, коментира Мартин Зарбов, генерален мениджър на "Фитолаб".
Коктейлът от пестициди в домата, който дадохме за изследване, е съставен от дитиокарбамат, хлорталонил, ципродинил, флудиоксонил, пираклостробин, пиридабен, боскалид, карбендазим и металаксил. Всички те са под максимално допустимите норми, но събрани заедно правят над 1 мг пестициди на всеки килограм домати.
Не бих дал този продукт на детето си, каза Мартин Зарбов. Той би се въздържал да направи салата и от българската маруля, в която бяха открити три вида пестициди - детиокарбамат, делтаметрин и фенамидон. Вторите два препарата са в норми почти колкото пределно допустимите, коментира Зарбов.
В краставицата родно производство бяха открити два пестицида - ацетамипирид и пириметанил, но и двата са в норма. Други два - ацетамипирид и триадименол, отново в рамките на допустимите граници, бяха засечени в тиквичките от Турция.
Проблемът е, че почти всички препарати, които са открити в зеленчуците са много агресивни. Колкото по-токсичен е даден пестицид, толкова допустимата му граница е по-ниска, обясни Зарбов.
Според него, ако дете, възрастен човек или хронично болен яде големи количества зеленчуци, в които има агресивни пестициди в количества, близки до пределно допустимите, това може да повлияе на здравето му. Има пестициди, които могат да изчезнат до половин час след нарязването на зеленчука, но има и такива, които не изчезват и след 60 години.
Добрата новина дойде от турските моркови. Оказа се, че те не съдържат нито един от 370-те пестицида, за които бяха тествани. (Стандарт)
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads