Реклама / Ads
1| 5258 |24.02.2015 НОВИНИ

Убедиха тютюнджиите да не протестират, засега

.
Десислава Танева
След двучасова среща тютюнопроизводителите се разбраха с ръководството на Министерството на земеделието и храните . Протести в петък няма да има, но тютюнопроизводителите остават в стачна готовност, съобщи нюз. бг.
 

На брифинг след срещата с браншовите организации земеделският министър Десислава Танева обяви, че МЗХ работи за подобряване на варианта за подкрепа на тютюнопроизводителите. Четири предложения е направил браншът в тази насока. Предстои в министерството да бъдат обсъдени, а на 5 март ще стане ясно кой от вариантите за подкрепа ще бъде гласуван като решение.

 

Припомняме, тютюнопроизводители настояха министерството да оттегли предложението си за начина, по който ще се разпределя подпомагането за тютюна тази година. Недоволството на едрите производители бе продиктувано от факта, че 96% от средствата са предвидени за дребните „тютюнджии".

 

Бившият зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите у нас Асен Кичуков благодари на Земеделското министерство, че е успяло да съхрани финансовия пакет от 107 млн. лв. за сектора.

 

Кучуков заяви, че излизат от срещата в МЗХ удовлетворени, но в същото време и недоволни. Той обясни, че недоволството е за това, че средствата на българското тютюнопроизводството никога не могат да достигнат тези, които получават останалите им колеги в ЕС.

 

Според Асен Кичуков винаги трябва да се дава приоритет на дребните производители, които отглеждат например ориенталските сортове. Междувременно обаче не трябвало да се получава и голяма разлика между дребни и едри. Около 70 % от средствата са отделени за тази сортова група (ориенталски тютюн б.р), останалите 30% са за другите три сорта. Кичуков обяви, че в петък няма да излизат на национален протест, както бяха се заканили.

 

Предстои още една среща, на която ще бъдат взети нови решения за по-нататъшно разпределение на средствата за референтния период, подчерта той. Кичуков каза, че са изпратили декларация с искания и до парламентарните групи.

 

„Желаем тези средства веднъж завинаги да бъдат определени, а не всяка година да се караме в МЗХ и да ходим по улицата да протестираме", категоричен е бившият зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите у нас.

 

„Няма да отстъпя от това дребните производители да получат по-висока субсидия", заяви на свой ред Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Повечето тютюнопроизводители дори не използват машини, а кон, изтъкна той. По този начин хората произвеждали за преживяване, а не за бизнес.

 

Той призова компетентните органи да разследват дали през годините е имало хора, които не са произвеждали тютюн, но са получавали пари за това. Като пряк наблюдател в Община Сатовча, където се произвежда най-много тютюн, Мименов увери, че там повече от 2 тона като обем няма.

 

През 2009 г. е била извършена проверка от МЗХ по отношение на такива фирми и „кухо" движение на стока, уточни министър Танева. Резултатите били изпратени на прокуратурата. За настоящата година над 20 000 лв. субсидия по Националната преходна помощ могат да получат 155 души. Вероятно точно сред тях са т.нар. „кухи" фирми, което се е получило при вътрешна информация през 2009 г., когато са доказвани количествата.

 

Затова тютюнопроизводителите днес са предложили 2009 г. да бъде изключена от референтния период. Спорните лица ще бъдат изключени от обхвата на подпомагане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4705 |23.02.2015 Безработни протестират, че бачкат по 14 дни за 42 лв. . 5| 5242 |02.06.2014 И ветеринарите ще протестират, плашат с болести . 39| 6039 |19.11.2013 Орешарски се поправи: Държавни служители могат да протестират, но извън работно време . 48| 6711 |17.02.2013 Цветанов: Хората имат основание да протестират, поемаме своята отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads