Реклама / Ads
3| 4582 |12.02.2016 НОВИНИ

Убиец на дете осъди държавата, нямал тоалетна

.
Мъж, който излежава доживотна присъда за убийство на дете, осъди държавата, предаде Дарик. Затворникът от Пазарджишкия затвор осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за 2000 лева обезщетение.
 

Парите му дадоха от Административния съд в града заради това, че нямал тоалетна и течаща вода в килията си. Заедно с тези претенции, той изредил още десетина, които предявил както към дирекцията, така и към Министерството на правосъдието.

 

Димитър Георгиев е зад решетките заради жестокото убийство на 7-годишната си доведена дъщеричка Иванка. Убива я на 18 май 1998 година в землището на Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници. След това го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат. Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.

 

Прокурор по делото за ужасяващото престъпление е Маргарита Попова, сега вицепрезидент на България, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.

 

Претенциозният мъж, убил дете, е задържан на 18 май 1998 година. До 2009 остава в арест в София, както и в затвора в столицата. После е преместен в Пазарджик.

 

Макар и отнел чужд живот, той твърди, че през цялото време не са зачитани човешките му права, лишен е от право на вероизповедание и социален живот, както и от правото да завърши образованието си.

 

Килията му била по-малка от изисканите минимум 4 кв. м, нямало течаща вода, не можел да ползва тоалетна. Бил лишен още от право на работа. Според него от лошата хигиена се разболял от язва.

 

Нямал условия за трениране, фитнес уредите били на открито и при дъжд не можело да се ползват. Не можел да посещава и библиотека, нямал културен живот. Позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека, адвокатът му претендира за 10 000 лева обезщетение плюс законната лихва от датата на предявяване на иска - 4 септември 2015 година.

 

От справка на затвора се вижда, че Георгиев за целия си престой в килията не е подавал нито молба за продължаване на обучението си, нито за работа. Килията му е с площ 6,7 м, тоест - над изискания минимум. Не е подавал оплаквания за храната, а медицинските документи показват, че няма язва.

 

Искът му е частично уважен само в частта за липса на тоалетна и течаща вода. В Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража бездействието да се предприемат мерки за ограничаване на инфекциозни заболявания в затвора, като се осигури течаща вода и санитарен възел във всяка килия, не е сред примерите за изтезание, нечовешко или унизително отношение. Георгиев няма инфекциозни заболявания, но са му присъдени 2000 лева плюс лихвите. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4094 |11.02.2016 Убиецът на 23-годишната студентка Вероника иска по-лека присъда . 0| 4229 |10.02.2016 Осъдиха бившия кмет на Куклен на пробация . 0| 4224 |07.02.2016 Още едно дете почина от „свински грип“ . 4| 4191 |07.02.2016 20 нелегални имигранти задържаха край Малко Търново, има починало дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads