Реклама / Ads
1| 3024 |20.04.2023 НОВИНИ

Учените с нов пробив: Древните ни предшественици са използвали халюциногени

.
Pixabay
Анализ на кичури човешка коса от гробище в Менорка, Испания, установява, че древните човешки цивилизации са използвали халюциногенни вещества, извлечени от растения. Това става ясно от нова статия, публикувана в Scientific Reports.
 

Откритието представлява първото пряко доказателство за древна употреба на дрога в Европа, която може да е била използвана като част от ритуални церемонии.

 

Елиса Гера-Досе (Elisa Guerra-Doce) и колегите й изследват кичури коса от пещерата Es Càrritx в Менорка, която за първи път е била обитавана преди около 3600 години и е съдържала камера, използвана за погребения до преди около 2800 години.

 

Предишни изследвания показват, че около 210 души са били погребани в тази камера. Интересно е, че кичури коса само от определени индивиди са били боядисани в червено, поставени в дървени и рогови контейнери, украсени с концентрични кръгове, и поместени в отделна запечатана камера по-назад в пещерата. Тези кичури коса датират от преди около 3000 години.

 

Изследователите си послужили с течна хроматография с ултрависока ефективност и масспектроскопия с висока резолюция, за да тестват наличието на алкалоидите атропин, скополамин и ефедрин. Атропинът и скополаминът се срещат естествено в семейството Картофови (Solanaceae) и могат да предизвикат делириум, халюцинации и променено сетивно възприятие. Ефедринът е стимулант, извлечен от определени видове храсти и дървета, който може да повиши възбудата, вниманието и физическата активност. Авторите откриват скополамин, ефедрин и атропин в три репликирани проби от коса.

 

Учените предполагат, че наличието на тези алкалоиди може да се дължи на консумацията на някои картофови растения като мандрагора (Mandragora autumnalis), бял блян (Hyoscyamus albus) или обикновен татул (Datura stramonium), а също и храстът катерлива ефедра (Ephedra fragilis).

 

Авторите предполагат, че тези лекарствени растения може да са били използвани като част от ритуални церемонии, извършвани от шаман.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2880 |17.04.2023 Археолози: Древните са шили дрехи още през горния палеолит . 0| 3118 |09.03.2023 Пробив: Учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки . 0| 2973 |05.02.2023 Голям пробив: BG тенисът вече е във второ ниво на Купа ”Дейвис” . 3| 5808 |06.01.2023 Йордановден в Лакатник! Ето как шепа млади хора възродиха една от най-древните християнски традиции /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads