Реклама / Ads
8| 4329 |28.11.2022 НОВИНИ

Украйна формира групировка за масиран удар по Луганско направление

.
През последните няколко седмици, след изтеглянето на руските войски на десния бряг на река Днепър, украинското командване прехвърля освободените сили от Херсонското направление към други, включително Запорожие, Донецк, Соледар и Старобелское, пишат руските военни анализатори от "Рибар“.

Ако изпращането на сили в Донецк и Бахмут е свързано с необходимостта от поддържане на отбранителните линии, то в Запорожие и Харковски региони се формира ударна група за масирана офанзива.

 

"Рибар“ привежда следните факти за активизацията на фронта:

 

В Харков, Волчанск, Изюм и Балаклея са засилени мерките за мобилизация: всички граждани над 18 години се призовават и изпращат за ускорено обучение на различни полигони в региона.

 

В самия Харков войници от въоръжените сили на Украйна заемат сгради от гражданската инфраструктура. В града все още има много чуждестранни наемници, които са се заселили на териториите на индустриални комплекси.

 

Части на националистическия полк "Азов", както и батальон "Кракен", са прехвърлени в Харковски и Волчански райони, граничещи с Белгородска област.

 

В региона е приключила реорганизацията на 47-ми щурмови полк в 47-а специализирана бригада на Въоръжените сили на Украйна, която включва най-боеспособните отряди от мобилизирани граждани.

 

Подразделенията за отбрана поръчват допълнителни камуфлажни мрежи за личния състав в бял и сив цвят.

 

Резервите се съсредоточават в Шевченково, Изюм, Чугуев, Балаклея, Барвенково, Гавриловка. В населени места в близост до фронтовата линия са организирани пунктове за ремонт на техника и логистични депа.

 

Преди няколко дни част от личния състав и техниката на 57-ма мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Украйна от Нови Буг са прехвърлени в Гавриловка и Барвенково. А предишния ден в района на Колодезей са забелязани бойци от 3-ти батальон на 17-и отряд на Въоръжените сили на Украйна от района на Кривой Рог.

 

По границата с Руската федерация действат мобилни разузнавателни групи, които дават целеуказание на далекобойната високоточна артилерия на ВСУ.

 

Според "Рибар“, има няколко варианта за по-нататъшно развитие на събитията:

 

*Атака по линията Сватово-Кременная едновременно със заблуждаващ удар в граничните райони с Русия, както и в района на Запорожие.

 

Това ще позволи навлизането в дълбочина в Луганска област и достигането до фланга на руската групировка в Лисичанск и Старобелск с перспективата за прекъсване на линиите за доставка от Белгородска и Воронежска област.

 

За изпълнение на плана са необходими значителни ресурси: според украинското главно разузнавателно управление в тези сектори ВС РФ са съсредоточили значителен брой части. Киев обаче смята руската отбрана на Старобелското направление за най-слабата спрямо останалите.

 

За отвличане на вниманието и сковаване на руската групировка в други райони е възможен фалшив удар няколко дни преди основното настъпление в северната част на Харковска или Сумска област.

 

Едновременно с началото на атаката срещу Сватово и Кременная е възможно да започне и щурм на линиите на ВС РФ в Запорожка област. Освободените ресурси от Херсонско направление ще позволят на ВСУ да формират две ударни групировки.

 

*Атака срещу Белгород с фалшив удар срещу Сватово

 

Излизането в Белгородска област ще даде възможност да се обяви неспособността на ВС РФ да защитят собствените си земи, дори по границите отпреди войната. Това ще бъде сериозно репутационно и политическо поражение за ръководството на Русия.

При този сценарий ще се проведе мощна информационна атака с цел разклащане на ситуацията отвътре и мащабно нарастване на антиправителствените настроения.

 

Подобни действия обаче грозят с потенциално сериозни последици за властите в Киев.

От една страна, атака срещу района на Белгород може най-накрая да развърже ръцете на привържениците на използването на ядрени оръжия и да оправдае използването им в очите на обществото от морална гледна точка.

 

От друга страна, дори в случай на навлизане в Белгородска област, ВСУ нямат особени перспективи за по-нататъшно настъпление в дълбочина на руска територия, което все пак ще ги принуди да се оттеглят. Врагът също може да понесе значителни загуби при такъв рейд.

 

В резултат на това, наред с информационния успех, украинските формирования могат в най-необходимия момент да загубят своя настъпателен потенциал в по-приоритетни направления.

 

*Атака срещу Мелитопол и Бердянск с фалшив удар в североизточната част на Украйна

 

Основен приоритет за политическото ръководство на Украйна е възстановяването на контрола над Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Преговорите на руската делегация с МААЕ няма да променят позицията на киевските власти относно необходимостта станцията да бъде превзета от ВСУ.

 

Ударът на североизток, както и в предишните варианти, е необходим, за да се сковат възможностите на ВС РФ за бързо прехвърляне на подкрепления.

 

Вариантът за удар по ВСУ едновременно в две стратегически направления също е напълно възможен, но този вариант, повече от всички останали, може да доведе до големи загуби за укранците и вероятност от провал.

 

Според военните анализаторите, прехвърлянето на все по-голям брой части в района на Харков потвърждава плановете на ВСУ за провеждане на широкомащабно настъпление. От "Рибар“ смятат, че слуховете за предстоящо нападение срещу Белгородска област все още приличат повече на информационна операция, целяща да всее паника сред населението на региона и част от мобилизираните. Това се улеснява и от ежедневните удари по гранични населени места, като град Шебекино.

 

Следователно, според специалистите, най-вероятният удар ще бъде в Старобелско направление с цел пробив на руската отбрана, срутване на фронта и навлизане дълбоко в Луганска област.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3732 |28.11.2022 Генщабът на Украйна: Русия готви нова ”скрита мобилизация” от 10 декември . 1| 2922 |26.11.2022 Белгия ще доставя на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории . 7| 4105 |26.11.2022 Румен Радев: България ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна . 3| 2937 |26.11.2022 Малобройни протести срещу изпращането на оръжие в Украйна в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads