Реклама / Ads
0| 3953 |30.05.2022 НОВИНИ

Украйна с ужасяващи разкрития: Руснаците измъчват украински войници с клещи и ток, инжектират им непознато вещество

.
Людмила Денисова
Украинският комисар по правата на човека Людмила Денисова публикува свидетелства на заловени украински войници и призова ООН да разследва твърденията за военни престъпления срещу затворници.
 

Тя твърди, че по време на посещение за наблюдение в здравно заведение, украински войници, които след това са били освободени при размяна на затворници, са били свидетели на изтезания и малтретиране. Повечето от тях са заловени край Мариупол.

 

„Измъчвали са ги с клещи и ток, като са им инжектирали непознато вещество“, пише Денисова на страницата си във Фейсбук.

 

Според информацията първоначално те са били държани в мазета и промишлени сгради, а по-късно са прехвърлени в центрове за задържане в контролирани от Москва райони в Донецка област. Те са се озовали в ареста в Таганрог и Воронеж.

 

По време на тези премествания очите на затворниците са били завързани, главите им покрити с чували, а ръцете им вързани. Охраната многократно ги биела, унижавала и заплашвала, че ще ги убие. Руснаците са били особено жестоки към украинските офицери и членове на полк „Азов“, пише Денисова.

 

Тя твърди още, че затворниците са били измъчвани с клещи, бити с палки, душени, удряни с ток и ритани.

 

Някои войници твърдят, че са им инжектирали неизвестно вещество „М“, след което са припадали и ще губели паметта си. Те са били принудени да рецитират историята на руския герб и знаме и да пеят песен, със заглавие „Простете ни, мили руснаци“, и да изпеят руския химн. Ако откажат, им е казвано, че ще последват нови изтезания.

 

Жените са задържани в ареста в Донецк. Между 17 и 20 жени са настанени в килии, предназначени за настаняване на двама до трима души. Вместо тоалетни имали кофа, нямали достъп до лична хигиена и душове, твърди Денисова.

 

Разказват още, че руснаците са водили там и пленени украинци, биели са ги и ги принуждавали да правят секс с пленените жени.

 

Украинските военнопленници получавали по 1,5 литра вода на ден за 30 до 40 души. Ежедневната им храна в Донбас се състояла от филия хляб със свинска мас.

 

„Ако им е давано да ядат месо, руснаците са им казвали, че това е човешка плът. На затворниците също беше забранено да се свързват със семействата си“.

 

Денисова казва, че тези доклади показват, че Русия нарушава международното право и конвенциите за правата на човека, включително Женевската конвенция за третиране на военнопленниците. Тя призова ООН да разследва и документира тези руски престъпления, които според нея очевидно нарушават правата на украинските граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7861 |30.05.2022 Войниците на Путин са готови да убият своите генерали, отказват да воюват в Украйна . 0| 3243 |30.05.2022 Ще има суверенна Украйна на географската карта, убедена е Надежда Нейнски . 0| 3405 |30.05.2022 UK разузнаване: Руската армия загуби много млади офицери във войната срещу Украйна . 0| 3649 |29.05.2022 Русия съобщава за десетки поразени нови мишени в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads