Реклама / Ads
0| 4674 |11.09.2022 НОВИНИ

Украинската контраофанзива: Киев продължава да напредва

.
Украинските сили продължават да настъпват на север в района на Харков и да напредват на юг и изток. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Новината идва ден след бързите успехи на войските на Киев, които накараха Русия да изостави основния си бастион в района.
 

Зеленски приветства напредването на Украйна в североизточната провинция Харков като потенциален пробив в шестмесечната война, като каза, че тази зима може да донесе по-бързи печалби на територия, ако Киев получи по-мощни оръжия.


"В посока Харков започнахме да напредваме не само на юг и изток, но и на север. До държавната граница с Русия остават 50 км“, каза в Telegram Зеленски.


По думите на Зеленски въоръжените сили на страната са си възвърнали контрола над повече от 3000 квадратни километра от началото на контраофанзивата този месец.


Отстъплението от град Изюм бележи най-тежкото поражение на руските сили, откакто бяха отблъснати от столицата Киев през март, тъй като хиляди руски войници оставиха боеприпаси и оборудване, докато бягаха.


Печалбите са важни политически за Зеленски, тъй като той се стреми да запази Европа обединена зад Украйна - доставяйки оръжия и пари - дори когато енергийната криза се очертава да бъде тежка тази зима след прекъсване на доставките на руски газ Европа.


"Вярвам, че тази зима е повратна точка и може да доведе до бърза деокупация на Украйна“, каза Зеленски в коментар на политически форум, публикуван на неговия уебсайт късно в събота.


Украинските официални лица не потвърдиха, че са си върнали Изиум, но началникът на щаба на Зеленски Андрий Йермак публикува снимка на войски в покрайнините му и туитна емоджи с грозде. В буквален превод името на града означава "стафиди“.


Базираният в Киев военен анализатор Олег Жданов каза, че печалбите могат да проправят пътя за по-нататъшен натиск към района на Луганск, за чието превземане Русия заяви в началото на юли, пишат от агенция "Ройтерс".


"Ако погледнете картата, логично е да се предположи, че настъплението ще се развие в посока Сватово – Старобелск и Северодонецк – Лисичанск. Това са две перспективни направления“, каза той.


Британското министерство на отбраната съобщи в неделя, че украинските сили са продължили да навлизат в района на Харков през последните 24 часа. Боевете обаче продължават около Изюм и Купианск - единственият железопътен възел, снабдяващ фронтовата линия на Украйна през североизточна Украйна, която беше превзета от украинските сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2967 |08.09.2022 Киев: Русия иска да открадне АЕЦ “Запорожие” . 0| 2734 |05.09.2022 Киев твърди, че си е върнал три ключови селища в Херсонска област . 0| 3368 |29.08.2022 В атака! Украинската армия проби първата линия на руснаците край Херсонска област . 0| 3277 |28.08.2022 Украинската армия обстреля една от най-големите руски военни бази край Мелитопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads