Реклама / Ads
15| 5204 |25.04.2014 НОВИНИ

Украинският премиер: Русия иска трета световна война

.
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия иска да започне трета световна война чрез „военна и политическа“ окупация на Украйна и създаване на конфликт, който ще обхване и останалата част от Европа, предаде Ройтерс.
 

„Опитите за военен конфликт в Украйна ще доведат до военен конфликт в Европа. Светът още не е забравил Втората световна война, но Русия вече иска да започне трета“, каза Яценюк на заседание на правителството. „Държавното ръководство на Руската федерация носи пълната отговорност за агресията на територията на Украйна и за подкопаването на международната сигурност и стабилност“, отбеляза Яценюк, цитиран от Интерфакс.

Той призова „цялата международна общност да се обедини срещу руската агресия“.

Руските войски, които водят учения близо до границата на Украйна тази седмица,се доближиха на един километър от границата,но не я пресякоха, заяви украинският министър на отбраната Михайло Ковал. Автоколона руски сили са стигнали на един километър от границата, а в ученията участват и части на руските ВВС, каза Ковал и добави: „Въоръжените сили на Украйна са готови да отблъснат всякаква агресия“.

Яценюк напомни, че Украйна очаква до утре официален отговор от Русия на въпроса защо руски войски се съсредоточават при украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. Той напомни, че на 24 април е задал официален въпрос в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. „Русия трябваше в срок от 48 часа да информира какво правят нейни войници при украинската граница. 24 часа вече изтекоха. Очакваме официален отговор от Руската федерация“, каза той.

Междувременно украинският вътрешен министър Арсен Аваков увери, че Украйна продължава с операцията срещу проруските бунтовници в източната част на страната и разполага с достатъчни военни ресурси да поддържа настъплението без прекъсване. Аваков, цитиран от Ройтерс, отхвърли твърденията, че Киев е спрял „антитерористичната операция“ заради заплахи от Москва, след като украински военни части наближиха една от бунтовническите крепости.

„Няма преустановяване на антитерористичната операция поради заплаха от нашествие на руските въоръжени сили. Операцията продължава. Терористите трябва да са нащрек денонощно. Цивилните няма от какво да се боят“, написа Аваков в страницата си във „Фейсбук“.

Той отхвърли твърденията, че украинските сили са претоварени и подчерта, че се полагат усилия да се избегнат жертви сред невоюващото население, след като Москва предупреди, че може да предприеме действия в защита на цивилните. „Противно на слуховете, само малка част от силите на антитерористичния център бяха разгърнати без използване на танкове или друга тежка бронетехника. Антитерористичният център има достатъчно сили на свое разположение да ги използва на смени и да действа денонощно, ако е необходимо“, каза Аваков, говорейки за новосъздадения орган, в който влизат армията и други ведомства.

Украинските спецслужби пък публикуваха запис на подслушан телефонен разговор, който според тях показва как проруски бунтовнически лидер се съгласява да бъде изхвърлено тялото на Володимир Рибак,съобщи Ройтерс. Убийството на местния общински съветник предизвика офанзивата на силите за сигурност в Източна Украйна.

„Слава, моля те, изхвърли този труп. Той лежи тук и вони“, казва мъж, когото украинската служба за сигурност (СБУ) идентифицира като руски агент. Според СБУ той разговаря с Вячеслав Пономарьов, самообявил се за кмет на Славянск – военната крепост на бунтовниците в Донецка област. „Тялото ли? Да, тъкмо приключвам с журналистите и ще се погрижа за него – отговаря идентифицираният като Пономарьов. – Ще видя къде ще заровим тази „голяма уста“.

Ройтерс добавя, че Пономарьов не е могъл да бъде открит за коментар. Гласът в записа прилича на неговия, но няма нищо в репликите, което да насочва, че става дума за убития Рибак.
Съветникът от партията на украинския премиер беше отвлечен миналата седмица, а обезобразеното му тяло бе открито в река край Славянск.

В друг аудиозапис, разпространен от СБУ, се чува мъж, за когото се твърди, че е друг руски агент и който на явен московски жаргон нарежда на свой подчинен в съседния град Горловка да залови съветника „Рибак“, след като „ни писна от него“ в общината.

Миналия четвъртък Рибак попадна в обкръжение от враждебна тълпа, сред която имаше и маскиран мъж в камуфлажно облекло, след като се опита да свали знаме на сепаратистите в Горловка, където бе съветник. Този инцидент беше записан на видео. След това следите му се изгубиха. Рибак, чиято смърт бе наречена от временния президент Олександър Турчинов „убийство на един украински патриот“, бе погребан в Горловка вчера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 9377 |22.04.2014 САЩ обкръжава Русия . 81| 6403 |21.04.2014 А. Ковачев: Станишев увеличава зависимостта на ЕС и България от Русия . 68| 6814 |20.04.2014 Сидеров: САЩ иска да скара Русия с ЕС . 105| 6567 |20.04.2014 Киевският патриарх: Русия е обречена на провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads