Реклама / Ads
46| 6033 |21.09.2011 НОВИНИ

Успех на Плевнелиев - удар по руските интереси

.
Ако считаният за фаворит Росен Плевнелиев спечели президентските избори, Русия ще се лиши от ключов съюзник в България в лицето на сегашния държавен глава Георги Първанов, пише руският в. "Комерсант".
 


Това ще усложни допълнително руско-българските енергийни проекти за АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас- Александруполис", газопровода "Южен поток", пояснява изданието.


Вестникът припомня, че решението на управляващата партия ГЕРБ да издигне Пленелиев за президент не е изненадващо. Той е един от най-популярните политици в страната и имаше най-висок рейтинг сред всички членове на правителството. "Комерант" отбелязва, че кандидатът за президент на ГЕРБ е и най-богатият от министрите на Бойко Борисов, като състоянието му се оценява на 50 млн. евро.

 

Като припомня, че Меглена Кунева и Ивайло Калфин са двамата кандидат-президенти, които ще се борят за участие в балотаж с Плевнелиев, руското издание посочва, че фаворитът вече активно рекламира плана си за стимулиране на българската икономика. Една от предлаганите мерки е допълнително понижение на данъците за средния и малкия бизнес – неособено печеливш ход, според експерти, тъй като в момента с подоходния си данък от 10% България е сред страните с най-ниски данъци в ЕС.

 

Росен Плевнелиев говори далеч по-малко за външнополитическата си програма, отбелязва "Комерсант". Той не е изразил официална позиция по планираното разполагане в страната на противоракетен щит на НАТО (информацията на "Комерсант" не е актуална, тъй като вече се реши, че елементи на щита ще бъдат разположени в съседна Турция, а не в България – бел.ред.), както и за влизането на България в Шенгенската зона. Плевнелиев обсъжда тези въпроси с лидерите на ЕС – в петък той има среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, пише изданието.

По-нататък се посочва, че евентуалната победа на Плевнелиев в президентските вероятно избори ще има последствия за външната политика на България. Едно от тях е възможно влошаване на отношенията с Русия.

 

Работата е там, че сегашният президент на страната, социалистът Георги Първанов, който зае този пост през януари 2002 г., винаги е бил считан за близък съюзник на Кремъл и някакъв противовес на премиера Бойко Борисов, отбелязва изданието. С избора на Плевнелиев за президент Москва рискува да се лиши от въжен инструмент за влияние в София и забележително да отслаби своите позиции в България, пише "Комерсант".


В статията се припомня, че след като спечели властта през 2009 г., правителството на Борисов на практика замрази преговорите за АЕЦ "Белене", за "Бургас-Александруполис" и "Южен поток". Съдейки по думите на премиера Борисов и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, София е решила да се откаже от петролопровода, а съдбата на "Белене" все още не е решена.

 

Георги Първанов, както и неговото протеже Ивайло Калфин, се изказват за провеждане на общонационален референдум по въпроса за нуждата от изграждането на АЕЦ "Белене", пише "Комерсант". Плевнелиев обаче разкритикува идеята за такъв референдум, предлагайки вместо това проектът да бъде разгледан от експертен съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6085 |21.09.2011 Ангела Меркел даде рамо на Плевнелиев за "Дондуков" 2 . 10| 5004 |20.09.2011 Заместник на Плевнелиев подаде оставка . 65| 5771 |19.09.2011 Плевнелиев: Ние изповядваме нова политика . 42| 5093 |18.09.2011 Р. Плевнелиев: В компроматни войни не участвам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads