Реклама / Ads
9| 4451 |06.07.2021 НОВИНИ

Уволниха дисциплинарно шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова

.
Министерство на образованието
Директорката на Регионални управления на образованието (РУО) в Пловдив Иванка Киркова бе дисциплинарно уволнена. Това стана ясно от съобщение на Министерството на образованието и науката, в която се анонсира, че се търсят шестима директори за регионалните управления. Обявени са шест конкурса за РУО Пловдив, Видин, Шумен, Хасково, Враца и Варна.
 

Дисциплинарно уволнена е и шефката на РУО-Видин - Веселка Асенова.


Решението за двете уволнения е взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.


,,В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали", се сочи в позиция на министерството.


В РУО Видин пък били открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила, твърдят от МОН.


Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.


Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.


В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3584 |06.07.2021 Уволниха директора на Aгeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeĸция . 4| 3520 |22.06.2021 Започна чистка и в МОСВ: Уволниха шефката на РИОСВ-Бургас . 5| 3632 |17.06.2021 Бившата шефката на филмовия център няма обяснение за отстраняването си . 7| 3681 |08.06.2021 Уволниха и директора на ГД ,,Национална полиция''

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads