Реклама / Ads
2| 3740 |18.10.2023 НОВИНИ

Вълна от протести в мюсюлмански страни след взрива на болницата в Газа

.
Източник: скрийншот/Reuters
Взривът в болница “Ахли Араб” в град Газа, при който загинаха стотици цивилни палестинци, отприщи вълна от протести в редица мюсюлмански страни в Близкия изток и Централна Африка, а няколко държави обявиха траур, предадоха ДПА и БТА.
 

Демонстранти в йорданската столица Аман се опитаха да атакуват израелското посолство, съобщи информационна агенция Петра. Силите за сигурност отхвърлиха твърденията, че сградата е била щурмувана и заявиха, че протестиращите вече са се изтеглили от района.

 

Многолюден протест снощи имаше и пред израелското консулство в Истанбул. Анадолската агенция показа кадри с демонстранти, които развяват палестински знамена и скандират “Долу Израел!”. Британският в. “Телеграф” пише, че полицията е използвала водни оръдия и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите в района на консулството.

 

Стотици излязоха пред френското посолство в Тунис след взрива в болница “Ахли Араб”, съобщи информационна агенция ТАП. Протести имаше и в центъра на иракската столица Багдад.

 

В южните предградия на ливанската столица Бейрут се събраха стотици поддръжници на “Хизбула”, които настояваха да бъде бомбардиран Тел Авив. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти в района на американското посолство.

 

Иранската информационна агенция ИРНА публикува кадри на демонстрация в Техеран. Протестиращите скандираха “Долу Израел!”, а иранското правителство обяви ден на траур. Говорител на външно министерство остро осъди атаката и обвини Израел. Демонстрации имаше и пред сградите на британското и на френското посолство.

 

Полицията в Берлин прекъсна пропалестинско бдение. Според силите на реда пред Бранденбургската врата в германската столица са се събрали около 300 души, но според фотограф на ДПА демонстрантите са били близо 1000.

 

В Рамала снощи избухнаха сблъсъци между протестиращи, настояващи за оставката палестинския президент Махмуд Абас, и неговите сили за сигурност, съобщиха журналисти от Франс прес.

 

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите, които мятаха камъни и скандираха лозунги срещу президента Абас, разгневени след смъртоносната израелска атака срещу болница в Газа.

 

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, сблъсъци с палестинските сили за сигурност тази вечер са избухнали в още много градове на окупирания Западен бряг.

 

“Вън!”, “Народът казва: Долу президента!”, скандираха протестиращите. Пò на север, в Наблус, демонстранти развяваваха знамена на ислямисткото движение “Хамас”.

 

Както съобщи палестинска осведомителна агенция УАФА, в неделя президентът Абас е заявил във връзка с кървавата атака, извършена от командоси на ислямисткото движение на израелска земя на 7 октомври, че “политиките и действията на “Хамас” не представляват палестинския народ”. В по-късна версия на изявлението, разпространена от агенцията, това изречение беше изтрито.

 

Тази вечер, след израелския удар срещу болница в Газа, Абас осъди “клането” и обяви тридневен траур в палестинските територии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3712 |18.10.2023 Жертвите в Газа надхвърлиха 3470 . 9| 4188 |18.10.2023 Бием всички в Европа по регистрирани нови коли . 5| 9897 |18.10.2023 Европейската прокуратура няма и представа за сигнал на Пепи Еврото . 11| 6088 |18.10.2023 Методи Андреев за ФрогНюз: Залогът на тези избори е дали местната власт ще продължи да е хранилка за корупционни политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads