Реклама / Ads
3| 2967 |29.01.2023 НОВИНИ

Ваня Нушева: Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини

.
Източник: БГНЕС
"Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини - хартиената бюлетина, отпечатана от БНБ, електронната бюлетина на екрана, която е идентична с хартиената, и отпечатаната машинна бюлетина, която ще изглежда по съвършено различен начин.

Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение, в което са поставени - и по отношение на осигуряването на машини, и по отношение на обучението на хора в секционните комисии".  

 

Това заяви пред БНР д-р Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще създаде затруднения на около 70 хиляди членове на изборната администрация и подчерта, че те трябва да са добре обучени:

 

"В България политиците, които променят изборното законодателство, неглижират едно основно правило - да съблюдават изискванията за устойчивост на законодателството, което е елемент от принципа на правовата държава, и да съобразяват препоръките, които международни организации са създали по отношение на организацията и провеждането на изборния процес".  

 

Тя припомни проявеното нежелание от депутатите, когато обсъждаха промените в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

 

"Видеонаблюдението трябва да се реализира в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица съмнения относно смисъла и ефективността на подобна практика.

 

Не повишава доверието в изборния процес, за съжаление. Взаимният контрол между членовете на секционните комисии и външният контрол от страна на наблюдателите и застъпниците на партиите - това са онези утвърдени елементи на контрол, който се осъществява в рамките на изборния процес. 

 

Когато говорим за използване на електронни технологии, адекватният инструмент за външен контрол е проверката на изправността на софтуера. Дали той отчита коректно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки", коментира Ваня Нушева.

 

Според нея големият проблем в изборния процес е, че политическите партии опитват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха създали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра избирателна подкрепа:

 

"Купуването на гласове и контролираният вот не могат изцяло да бъдат решени през технологията на гласуване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически подход на законодателя по отношение на изборния процес".

Точността на избирателните списъци е в основата на изборния процес, изтъкна Ваня Нушева:


"Ние нямаме избирателен регистър, създаден за целите само на избирателния процес".

 

Ваня Нушева коментира очакваната промяна в мандатите, съобразно данните от последното национално преброяване:

 

"Промяната в броя на мандатите е наложителна, за да гарантира справедливост и равнопоставеност. Еднакъв брой избиратели трябва да избират един депутат". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2844 |18.01.2023 Бойко Рашков: Не знам за разследване срещу мен и не съм извършвал каквото и да е престъпление . 16| 2740 |08.01.2023 Украйна санкциионира Киркоров, Михалков и още 117 руски знаменитости . 7| 4044 |07.01.2023 Горан Брегович: Не знам дъщерите ми дали са мюсюлманки или християнки . 2| 3208 |07.01.2023 Ваня Григорова: Заради лобистки натиск от ПВУ са отпаднали приоритетни сфери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads