Реклама / Ads
0| 4217 |23.07.2021 НОВИНИ

Външният министър: Промени в конституцията на РСМ ще реши много проблеми с българите там

.
Светлан Стоев Източник: БГНЕС
Ще се излезе ли от задънената улица в преговорите между България и Република Северна Македония и ще отвори ли широко вратата София за членството на Скопие в Европейския съюз? Категоричен отговор на този въпрос все още няма. Служебният министър на външните работи Светлан Стоев обаче призовава да се даде по-широка рамка за маневри във воденето на преговорния процес.
 

“Настоящата рамка не е продуктивна от гледна точка на червените линии, които са заложени в нея. Нуждаем се от такава рамка, която да доведе до успешен край преговорния процес и която да е в интерес и на двете държави”, обяви служебният министър. 

 

ФрогНюз припомня, че напрежението между България и РСМ се покачи след като София реши да блокира приемането на преговорната рамка за членството на Скопие в ЕС. Така на практика бе спряно изпълнението на основния приоритет на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Мотивите за това обаче според критиците не бяха обяснени добре пред останалите страни-членки, което доведе до известна изолация на държавата ни. 

 

Според Стоев червените линии не са парадигма, която не може да се променя, въпросът е дали се защитават по достоен и аргументиран начин или са поставени с политически дивиденти. По думите на външния министър партиите в парламента трябва да видят по какъв начин да бъде определена такава преговорна рамка на българската изпълнителна власт, която да позволи постигането на резултат в интерес и на двете страни в спора. Цел №1 на служебния министър е възстановяване на диалога с РСМ.

 

"Най-прекият път е постигането на двустранно споразумение относно прилагането на вече подписаните договори между българската и македонската страна. Ако успеем по двустранна линия да постигнем този резултат, който и двете страни искат, ние бихме доказали, че двете държави могат да решават чувствителни проблеми в отношенията си, без това да занимава останалите страни-членки на ЕС”, посочи Стоев, цитиран от Българската телеграфна агенция.

 

По думите му България е най-заинтересована от присъединяването на Република Северна Македония в ЕС колкото се може по-скоро. МВнР е изпратило вербална нота до Скопие с покана за нова среща и продължаване на разговорите.

 

“Търсим възможности за това българите в Северна Македония да бъдат поставени наравно с останалите изброени народи в Конституцията на страната. "В Конституцията на Република Северна Македония след 2001 г. българите като народност, която населява териториите на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, албанци, роми, турци, бошняци, но няма българи”, посочи министърът и допълни, че включването на българите наравно с останалите би решило редица проблеми. 

 

“Езикът на омразата никога не е бил свалян от дневния ред, както и въпросът за правата на човека. Тези теми ги дискутираме не само с македонската страна, но и с европейските партньори и им обръщаме внимание, че този език не е бъдещето на нашите отношения. Няма да позволим този език на омразата да е реалност в нашите отношения”, посочи Стоев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3374 |21.07.2021 Следователите искат участие в парламентарните комисии за промени в съдебната система . 6| 5734 |18.07.2021 Регионалният министър: Не даваме да се строи без разрешение за строеж . 8| 10803 |16.07.2021 Румяна Ченалова пред Фрог: Тримата големи в съдебната власт могат лесно да се отстранят с бързи законови промени . 11| 6253 |14.07.2021 Калин Янакиев: Трифонов е избран с желание за истински промени, а всъщност се предлагат детски градини и изпращане на човек в космоса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads