Реклама / Ads
8| 4836 |31.12.2015 НОВИНИ

Въпреки уверенията на Русия доставките на газ са под въпрос

.
Архив
Няма потвърждение за доставка или отказ от доставка на заявените от „Овергаз” количества природен газ от 1 януари 2016-та година. И до момента от „Газпром експорт” не са изпратили официално известие, че предстои спиране на синьото гориво за българската компания.
 

Нещо повече – в договора за доставка на газ между двете компании липсва фигурата на Балкански диспечерски център в София, който разпространи новината за нулеви доставки.

 

„Овергаз” вече уведоми своите индустриални клиенти да се обърнат директно към „Булгаргаз” в случай на прекъсване на снабдяването с газ. Битовите и малки потребители не са застрашени от спиране на синьото гориво, тъй като са защитени от нормативната база.

 

Дружеството, което оперира градската разпределителна инфраструктура – „Овергаз Мрежи” – вече поиска да закупи природен газ от обществения доставчик, с който да снабди газифицираните домакинства.

 

Шефовете на държавните енергийни дружества отново бяха на среща с премиера. Очаква се всеки момент да стане ясно каква е ситуацията около доставките на газ за абонатите на "Овергаз".

 

Източник близък до Газпром съобщи за bTV, че "Газпром експорт" продължава разговорите с „Овергаз” за разрешаване на натрупани до момента неизвестни. 

Междувременно доставките на газ за България към „Булгаргаз” остават без прекъсване. По-рано днес руското външно министерство пусна изявление, че доставките за България дори могат да бъдат увеличени, ако се налага.


Писмо от „Газпром експорт” за спиране на доставките за „Овергаз” продължава да няма, въпреки официалното питане от страна на компанията.

„Овергаз” обаче ще пристъпи към уведомяване на индустриалните си клиенти, както е по закон - да имат готовноста да се обърнат към „Булгаргаз” за доставка на газ. От компанията припомнят,  че битовите клиенти и малките потребители са си защитени по силата на нормативната уредба.


Газ в тръбите има в пълен размер поне за месец напред. Нито един клиент няма да остане без газ, категорични са от компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5287 |31.12.2015 Русия няма да спира доставките на газ за България . 51| 8182 |30.12.2015 Русия ни спира газта от 1 януари, спешна среща при Борисов . 51| 8943 |24.12.2015 Атанасов: Нормалните да заявят, че между Турция и Русия избират БЪЛГАРИЯ! . 6| 4477 |21.12.2015 ЕС удължи санкциите върху Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads