Реклама / Ads
4| 2820 |09.03.2024 НОВИНИ

Васил Терзиев настоява за запазването на три сгради

.
Васил Терзиев
Кметът Васил Терзиев настоява за опазването на три стари сгради, културна ценност за София. В писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) кметът на Столичната община изисква да бъдат преразгледани становища на Министерство на културата (МК). За това кметът Терзиев информира и чрез своя фейсбук, съобщиха от Столичната община.
 

Това са сгради, които са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне, посочва Васил Терзиев.

 

Столичният кмет съобщава, че първата сграда е на ул. „Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.

 

Втората сграда се намира на ул. „Мизия“ 9, отбелязва Васил Терзиев. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район “Средец” и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

 

Третата сграда е на ул. „Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“. Инвестиционните намерения за обекта предвиждат премахване на съществуващата в имота сграда на ул.“Стара планина“ 9 и изграждането на нова, припомнят от пресцентъра на Столичната община.

 

Според кмета Васил Терзиев тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство, посочва в публикацията си столичния кмет.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2442 |09.03.2024 Дронове камикадзе "Комарац" ще произвежда Сърбия . 4| 2964 |09.03.2024 Полският външен министър: Изпращането на войски на НАТО в Украйна "не е немислимо" . 21| 9140 |09.03.2024 Пълна лудница: В Русия искат разследване да докаже, че Сталин е убит от „колективния Запад“ . 3| 2538 |09.03.2024 Няма да има Великденски добавки към пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads