Реклама / Ads

7| 2812 |21.12.2021 НОВИНИ

Възложени са 4 проверки от ЕП на КПКОНПИ за злоупотреба със средства на ЕС

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Главният прокурор на Европейската прокуратура (ЕП) Лаура Кьовеши и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и Комисията, информират от Комисията за противодействие на корупцията. Споразумението цели да бъде ускорен процесът на сътрудничество и обмен на информация в рамките на установените правомощия на двете институции.

При разследването на престъпления от компетентността на ЕП, които засягат финансовите интереси на Съюза и са извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, органите на Комисията – дирекция „Противодействие на корупцията“, действат под непосредственото ръководство на съответния български европейски делегиран прокурор. КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура пълна информация за установени корупционни престъпления. В споразумението е посочено, че „Комисията информира без ненужно забавяне ЕП за всяко престъпно поведение по отношение на което би могла да упражни своята компетентност“.

 

Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока. Предвидено е също, че в хода на вече образувани досъдебни производства ЕП и КПКОНПИ си взаимодействат, като действия по разследването се планират съвместно и могат да се възлагат на служители на дирекция „Противодействие на корупцията“.

 

Освен в наказателното производство, взаимодействието ще се осъществява и при отнемането на незаконно придобито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ чрез председателя й за всяко повдигнато обвинение, което според ЗПКОНПИ налага образуването на имуществена проверка. На органите на Комисията могат да се възлагат и действия по налагане на запори и възбрани, както и по управление на обезпеченото имущество.

 

Двете институции ще провеждат и съвместни обучения, с цел повишаване на подготовката на прокурори и служители на Комисията. До настоящия момент, преди подписване на Споразумението, на дирекция „Противодействие на корупцията“ в Комисията са възложени от европейски делегирани прокурори четири проверки с предмет злоупотреба със средства на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3183 |17.12.2021 Министър Сербезова разпореди проверки заради уволненията във видинската болница . 4| 2385 |14.12.2021 Както Фрог разкри: КПКОНПИ влезе в община Враца . 0| 3058 |11.12.2021 Д-р Димитър Петров: Не аз съм сезирал КПКОНПИ за тестовете . 6| 2668 |10.12.2021 КПКОНПИ прати Караганева на прокуратурата заради ДКК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ