Реклама / Ads
37| 5770 |07.11.2011 НОВИНИ

Вдигат възрастта за пенсия

.
Вдигане на пенсионната възраст - тази деликатна и пиперлива тема ще обсъждат управляващите.
 

“Сега е моментът да се преразгледа въпросът за пенсионната възраст. Само чрез истинска реформа ще може да осигурим дългосрочно по-високи пенсии на българите и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт. Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии.” Това заяви вицепремерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за “Труд”.

Сега в общия случай жените в България се пенсионират при навършване на 60 години, а мъжете - при 63 години. Двете възрастови граници са сред най-ниските в Европа (виж таблицата в галерия). По-късно се пенсионират дори в най-богатите държави на континента като Германия и Люксембург. Според промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2010 г., възрастта ще се вдигне чак през 2021 г. Тогава увеличението ще е на всеки 12 месеца, докато стане 65 г. за мъжете през 2024 г. и 63 г. за жените през 2026 г.

Симеон Дянков е на друго мнение. “Напълно възможно е първата стъпка да бъде още догодина, тъй като проектобюджетът за 2012 г. и законите към него току-що са влезли в Народното събрание и тепърва ще се разглеждат”, каза вицепремиерът.

Финансовият министър настоява за реформата, след като увеличението на социалните осигуровки с 1,8 процентни пункта от 1 януари тази година не е дало желания резултат. Идеята за вдигане на осигурителната тежест се защитаваше от социалния министър Тотю Младенов и от Христина Митрева, бившата шефка на Националния осигурителен институт (НОИ).

Пред “Труд” Симеон Дянков цитира анализ на НОИ, че с вдигането на осигуровките не е изпълнена основната цел - да се намали дефицитът в осигурителния институт. Напротив - “дупката” расте и тази година НОИ се очаква да приключи с 300 млн. лева дефицит.  “Всъщност събрана е едва около 1/3 от сумата, която Тотю Младенов и Митрева бяха сметнали, че ще съберат. Реформата не се получи. Още тогава твърдях, както и повечето икономисти, че при криза вдигането на осигуровките няма да даде желаните резултати”, каза Дянков.

“Анализът ни показва, че голяма част от хората (над 60%), които навършат пенсионна възраст, продължават да работят. През 2010 г. са пенсионирали 90 хил. души, от които 63 хил. са навършили преди това нужните години, но не са спрели работа. Което показва, че самите хора предпочитат да работят по-дълго”, аргументира се Дянков. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5860 |04.11.2011 Яка сеч в БДЖ; вдигат и билетите . 29| 7851 |02.11.2011 Режат пет заплати на полицаи и военни при пенсия . 3| 5148 |28.10.2011 Повдигат нови обвинения срещу фамилията на цар Киро . 0| 6183 |30.09.2011 Повдигат обвинение на Данаил за касапницата на Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads