Реклама / Ads
14| 3257 |11.07.2023 НОВИНИ

Велизар Шаламанов: С напускането на последния руски войник, Украйна ще получи покана за членство в НАТО

.
Шаламанов: С напускането на последния руски войник, Украйна ще получи покана за членство в НАТО Източник: БТВ
”Утре ще има първо заседание на Съвета НАТО-Украйна. Това прави Украйна равнопоставен партньор в Алианса.” Това коментира бившият военен министър Велизар Шаламанов пред предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

Той коментира и недоволството на президента Зеленски, че не се дава конкретна дата за членство в НАТО. "Липсата на времева рамка е от полза на Украйна. Това значи, че още утре тя може да стане член на НАТО. Както стана с Швеция и Финландия. Чака се само да се изтласкат руските войски от завзетите територии", това подчерта Шаламанов..

 

"Буквално с напускането на последния руски войник може да бъде отправена покана към Украйна за членството. Не случайно Зеленски посети България, Чехия, Словакия и Турция. Аз мисля, че в бъдеще членството й ще зависи от тези страни". Това коментира бившият министър на отбраната.

 

По повод позицията на турския президент Ердоган, който първо каза, че няма да подкрепи Швеция за членство в Пакта, а после даде съгласието си, Шаламанов коментира.

 

"Ердоган позиционира много добре Турция през НАТО в ЕС. Това означава, че НАТО е в най-силна позиция в света. Тази среща е историческа с приемането на Швеция, с повишаването на разходите за отбрана, с потвърждаването на въоръжаването на Украйна."

 

Шаламанов каза, че е добро решение премиерът Денков да води делегацията на страната ни на Срещата на върха във Вилнюс.

 

По думите му, у нас е работа на партиите да убедят своите избиратели в ползата от членуването в НАТО. "В крайна сметка трябва да се нарекат нещата с истинските им имена, и страната ни да направи крачка напред.

 

А не да приемем, че Русия може да прави своите разузнавателни, взривни и пр. операции у нас. Например д-р Паси повдига въпроса за статута на Камчия, но българското правителство не реагира."

 

Всички българи, които работят за Русия трябва да бъдат разкрити. България е имала периоди, когато премиерът и съветът по сигурността са действали решително в тази посока“, подчерта той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2987 |06.07.2023 Велизар Шаламанов: Военната помощ за Украйна отваря възможност за ускорено превъоръжаване на българската армия . 18| 2793 |05.07.2023 Шаламанов: Надявам се Радев да се срещне със Зеленски и да му каже ”С вас сме, господин президент. Украйна ще победи” . 2| 2618 |30.06.2023 Шаламанов: “Вагнер” в Минск включва и Беларус като източник на риск . 46| 3783 |25.06.2023 Велизар Шаламанов: Ядреният шантаж на Кремъл ще продължи, Радев пак зад Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads