Реклама / Ads
20| 5669 |26.04.2019 НОВИНИ

Вера Йоурова: Независимостта на съдебната система е под заплаха в България

.
Вера Йоурова
Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни членки на ЕС от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от Асошиейтед прес. Според данни от ЕС 58% от българите не вярват в независимостта на съдебната система.
 

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза, пише и БТА.


"Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни, във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати", отчете еврокомисарят по правосъдието.
Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя.


Йоурова предупреди още, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие".

 

Еврокомисарят по правосъдието отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на настоящата ЕК.

 

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза Йоурова в Брюксел, цитирана от БНР.

 

„Все още има конкретни неща, които трябва да бъдат направени, конкретни базови мерки, конкретни цели да бъдат постигнати. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта“, добави Йоурова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5777 |11.04.2019 Журналист: Трябват години за разплитането на сделките ”на далавера” в имотния регистър . 1| 4645 |04.04.2019 Вера Юрова дава рамо на Лаура Кьовеши . 2| 4620 |18.01.2019 Вера Иванова: Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия . 11| 15464 |01.12.2018 „ЕвроДикоф“ нищи далавера за 34 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads