Реклама / Ads
7| 4434 |08.03.2019 НОВИНИ

Вижте петте искания на Шествието за правата на жените в столицата

.
Източник: БГНЕС
Шествието на 8 март тази вечер бе да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота. И да призове заедно да намерим решения, заявиха организаторите на акцията.
 

Ето исканията, които посочиха организаторите:

 

1.Свобода от насилие, основано на пола и домашно насилие - Категоричен ангажимент от страна на правителство и отговорни институции за предприемане на всеобхватни мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.

 

2. Гарантирани репродуктивни и сексуални права на всички жени и момичета - Безплатен и безопасен достъп до институции, които гарантират репродуктивните права на жените, въвеждане на адекватно образование, което се фокусира в разпознаване и отхвърляне на социалните норми, налагани върху мъжете и жените, и ограничаващи техните потенциал и възможности.

 

3. Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на жените и момичетата - Елиминиране на разликата в заплащането между половете за един и същи труд, край на експлоатацията във феминизираните професии, признаване на домакинския труд именно като труд, разработване и изпълнение на политики, насърчаващи жените към постигане на икономическа независимост и активно участие във високоплатени сфери на труда.

 

4. Постигане на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома - равнопоставено разпределение между партньорите на домашния труд и разчупване на стереотипа, че домакинската работа е „женска работа“, борба с и прекратяване на практиката за ранното насилствено встъпване в брак, увеличаване на социалното подпомагане, касаещо родителството и отглеждането на деца.

 

5. Гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими жени и момичета - промотиране на политики на включване и уважение на човешките права на мигрантките, жените от ромски и друг малцинствен произход, ЛБТ+ жените, затворничките, жените с увреждания и др. Преодоляване на езика на омразата срещу тези групи, масово използван както от медии, така и от политици."

 

Организатори на шествието са Българският фонд за жените, Българският хелзинкски комитет, Студентското общество за равенство при СУ, Младежката ЛГБТ организация "Действие", Фондация „Ресурсен център Билитис“, КЕФ - Клуб за Еклектичен Феминизъм, ЛевФем, Постоянна ромска конференция, Фондация ГЛАС, Фондация „Изящни дела“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4251 |08.03.2019 Вижте планираните от ЧЕЗ Разпределение прекъсвания на тока в Западна България, за периода 11-15.03.2019 г. . 0| 3853 |04.03.2019 Вижте къде утре ще спират водата в София . 1| 4323 |03.03.2019 Панорамата в Плевен очаква десетмилионния си посетител, вижте как отбелязаха празника в страната . 0| 4168 |01.03.2019 Вижте планираните прекъсвания на електрозахранването в Западна България, за периода 05-08.03.2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads