Реклама / Ads
13| 6059 |24.05.2023 НОВИНИ

От “Винету” до “Времеубежище”: Бойко Борисов честити 24-и май и “Букър”-а на Георги Господинов

.
Източник: Тони Ганчев
В сянката на историческото постижение на Георги Господинов и романа му “Времеубежище”, наградени с международната литературна награда “Букър” преминаха изказванията на родните политици по повод 24-и май и Денят на българската просвета и култура. Честитките на някои обаче станаха повод за подигравки.
 

"Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!", написа Бойко Борисов.

 

В коментарите под публикацията му обаче потребители реагираха с насмешка:

“Бате Бойко, браво! Не знаехме, харесваш и друго освен Винету!”

 

“Поздравявам Ви с втората прочетена книга, в този нелек преход от “Винету” към “Времеубежище”. Но поне и двете започват с “В”.

 

“Това ли е втората прочетена книга след “Винету”? Сериозна градация”

 

Подигравките за “Винету” са свързани с изказвания, в които Борисов е заявявал, че това е любимата му книга. През 2021 г. лидерът на ГЕРБ отправи критики, към онези, които му се подиграват, но без да иска допусна друг гаф като заяви, че “Винету” е в два тома. Всъщност книгата на Карл Май е в три части.

 

 

Какво казаха останалите политици? 

 

Честит празник на българската писменост и култура!  24 май е празникът, който безспорно носи най-много положителни емоции на всички българи. А този 24 май е още по-специален. В навечерието на най-българския празник получихме още един повод за гордост и то свързан именно със силата на думите - Георги Господинов и неговият роман “Времеубежище” бяха отличени с най-престижната световна награда за литература - “Букър”. Искам да благодаря на Георги Господинов, че ни припомни, че времето принадлежи на онези, които са готови да се откъснат от миналото и да погледнат смело напред към бъдещето. Благодаря, че ни припомни, че България може и че “там, където има тъмнина, винаги дреме чудо”, написа Кирил Петков.

 

 

“Честит празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската книжовност. Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Благодарност на българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна #кауза: да пазят и предават българската духовност. Тя ни е съхранила като народ в най-трудни години. На нея трябва да се опрем и днес”, призова Корнелия Нинова.

 

 

“Честит празник на славянската писменост и на българската култура! Нашата азбука, на която пишат повече от 200 млн души по света, е най-големият ни принос в човешката цивилизация. Нека я тачим и уважаваме! Ето защо призовавам всеки за един напълно символичен жест - ако името му тук във фейсбук е изписано на латиница, нека да го изпише с българските букви! Нека да бъде едно малко, но символично начало на завръщането на българското сред българите!”, призова Костадин Костадинов от “Възраждане”.

 

“На този ден изказваме благодарност към всички, които пазят културно-историческото наследство на България и го предават на младите поколения. В този тържествен ден с основание се гордеем с постиженията и всеотдайността на българските учители и преподаватели, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието. На тях и на техните ученици пожелаваме с нестихваща жажда за знания да продължават смело напред! Поклон пред всички вас – скъпи наши съвременни просветители, бъдете живи и здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!

Този празник ни задължава да познаваме и уважаваме българското слово и българската национална култура и с гордост и със самочувствие да ги представяме пред света. С всички сили трябва да мислим и да работим за образованието, да превърнем читалищата, библиотеките, всички културни средища и училищата в по-желано място, където идните поколения с вдъхновение да продължат да съхраняват българските традиции и да градят по-добро бъдеще. В днешните времена на изпитания и превратности повече от всякога е нужно нашето единство и с нова вяра в силата на духа и в силата на общите усилия да се изправим пред проблемите и да решим кризите, за да съградим желаното настояще и бъдещето, което искаме да завещаем на децата на България. Честит празник!”, написа Мустафа Карадайъ.

 

“Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че дори нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат. Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете не само с меч и огън, но и с най-силното оръжие – с ум, със слово, с памет. Връх, който е в сърцето на всеки българин и който трябва да бъде изкачван и опазван всеки ден. И днес, със сигурност, ще има хора, за които този връх не означава нищо през останалите дни на годината. Хора, за които днес е повод да се покажат, да бъдат фалшиво-церемониални, лицемерно-патриотични и да използват словото и езика не за да сеят разум и разбирателство, не за да носят знание, а за да скрият собствената си духовна бедност, лъжи и алчност. Неслучайно езикът, писмеността, словото, думите са основният стълб, който крепи нашия народ. Нека да ги използваме, за да казваме истината! Честит 24 май, българи!”, написа Слави Трифонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2713 |23.05.2023 Бойко Найденов за трусовете в прокуратурата: Усещането е за мръсна игра, която се води не по правилата . 2| 2848 |22.05.2023 Бойко Найденов: И тримата - Гешев, Сарафов и Тодоров нямат бъдеще на тези позиции, които са заемали . 5| 3330 |19.05.2023 „БОЕЦ“ внесе в прокуратурата два сигнала за корупция - срещу Халил Литяфов и Бойко Борисов . 10| 3387 |18.05.2023 Лена Бориславова: Бойко ни лук ял, ни лук мирисал, оставя жените в партията му да поемат отговорността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads