Реклама / Ads
8| 4619 |06.10.2023 НОВИНИ

Синдикати искат минималната работна заплата да се увеличи, работодатели недоволстват

.
Виолета Иванова, КНСБ Източник: Стопкадър: Нова телевизия
”Смятам, че е крайно необходимо да се приеме това нарастване на минималната работна заплата. КНСБ и КТ „Подкрепа” подкрепихме проекта, защото този размер се базира на законодателството.”
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия Виолета Иванова от КНСБ във връзка с обсъждането от страна на Тристранния съвет на новия размер на минималната работна заплата. От 1 януари тя трябва да стане 933 лева заради новия начин, по който ще се определя.

 

"Ръстът е крайно необходим, защото през последните две години бяхме свидетели на нарастването на цените. Минималната работна заплата също се увеличаваше, но темпът беше слаб. Реалната покупателна способност на МРЗ е спаднала. Затова настояваме увеличението от 19% да влезе в сила 1 януари, за да компенсира загубите”, посочи тя.

 

Работодателите изразиха притеснения, че минималната работна заплата се доближава до нивата на средната.

 

„Под силата на предстоящи избори в края на предходния парламент, просто популизмът надделя. Така се стигна до резултата, който няма прецедент никъде – МРЗ да бъде 50% от средната заплата. Този резултат е в нарушение както на конвенции, подписани от България, така и на директивата за адекватните работни заплати, която се твърдеше, че се транспонира по този начин”, каза Ивелин Желязков от АИКБ.

 

Според него за някои бизнеси и по-голям размер на минималната работна заплата няма да бъде проблем. За друга 1/3 обаче би било сериозен такъв.

 

„Ще се окаже, че МРЗ, определена по тази сбъркана формула, ще бъде от порядъка на 70-80% от средния осигурителен доход и това е сериозен проблем. Ще бъдат ударени хотелиерство и ресторантьорство и производството на облекло”, категоричен бе Желязков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5053 |06.10.2023 Служители на затворите отново излизат на протести, искат пак пари . 3| 6841 |05.10.2023 В тристранката не се съгласиха за размера на минималната заплата . 3| 4322 |05.10.2023 Тристранката на извънредно заседание, обсъжда дали минималната заплата да стане 933 лева . 54| 13841 |04.10.2023 Проф. Евгений Дайнов: Миньорите искат да смучат пари, които не им дължим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads