Реклама / Ads
60| 19928 |15.10.2010 НОВИНИ

Висш магистрат квартирант в къща на собственика на Белия дом

.
Белият дом край София, за който магистратът Пенгезов не знае нищо Източник: Монитор/Стандарт
Истинска телевизионна сапунка разигра тази сутрин по bТВ председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов. Висшият магистрат се държа сякаш страда от временна амнезия. Той не бил чувал за фирма „Средец”, нито знаел кой е собственикът на дружеството, което се оказа, че притежава един от огромните палати, които НАП засне с хеликоптер.
 

Внушителната сграда, с огромен парк се намира в района на Панчерево и е известна като мини вариант на Белия дом. Пенгезов не отговори дали дъщеря му работи в „Средец”, нито дали живее в грандоманския палат. Според него щерка му нямала собственост на територията на България, била 25-годишна юристка и имала право на собствен живот. Председателят на апелативния съд не можа да си спомни и дали по времето, в което дъщеря му е започнала работа в богаташката фирма, в поверения му съд е гледано дело на „Средец”. Началникът в Темида се оправда, че не можел да знае и помни всичко и трябвало да направи проверки в документацията. По-късно обаче Пенгезов призна, че познава лицето Венцислав Стоев, бил му състудент, и освен това настоящ приятел, но не знаел с какво се занимава и какво притежава. Водещите на bТВ му припомниха, че въпросният Венцислав Стоев е собственик на Белия дом в Панчерево, а също и на фирма „Средец”. На края на сапунката магистратът свенливо призна, че живее под наем, а хазяин му пък е въпросният приятел и едър собственик Стоев. Пенгезов обаче имал договор и плащал месечно 900 лв. наем. Въпреки това не знаел какви дела се водят на приятеля му по съдебните инстанции.

В същия стил съдия Пенгезов отговаряше и защо точно съдът, който той ръководи, стана известен с решаване на взривоопасни казуси, концентриращи политика. САС пусна бандата на „Килърите” на свобода, после един от „Наглите”, а преди ден и нарочения за тартор на българския октопод Алексей Петров. Според Веселин Пенгезов колегите му взимали решения според доказателствата. Такъв бил и случаят с доц. Петров. Съдията, който го освободи Камен Иванов, бил възмутен от изявленията на министър Цветанов, че когато шумолят пари може да се вземат и други решения. На всичко отгоре според шефа му Камен Иванов се оказал истински герой, след като успял само за три дни да изчете и преанализира цялото дело „Октопод”, което е към 80 тома. На журналистически въпрос, защо няколко предишни състава приемаха, че доказателствата са достатъчни, за да стои бившият агент от ДАНС зад решетките, а състав на САС е постановил различна мярка, Пенгезов обясни: Делото се развивало, събрани са нови доказателства, а съдия Иванов ги е анализирал. Пенгезов обаче не посочи какви са тези нови факти. Думите му звучаха нелогично, защото би трябвало да са на лице нови обстоятелства, доказващи невинността на Петров, за да бъде освободен, но такива не бяха съобщени нито от МВР, нито от държавното обвинение, нито от съда.

Името на ген. Веселин Пенгезов е съпроводено с множество скандали. При назначаването му на шефския пост преди повече от година, съдиите в САС се разбунтуваха от избора му. По-късно магистратът се разпозна сам в твърдения, че човек на Темида е свързан с октопода. Сега пък щерка му и семейството му изникнаха и в скандала с баровските имоти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5939 |30.09.2010 Магистрат си призна: Играх с Красьо Черния! . 9| 5484 |21.09.2010 РЗС атакува топ магистрат за доходи, имоти и конфликт на интереси . 2| 4915 |10.08.2010 Темида потвърди назаказанията на магистрати, бъбрили с Красьо Черния . 0| 5841 |12.07.2010 ВАС потвърди наказания за магистрати, близки до Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads