Реклама / Ads
6| 4365 |06.01.2024 НОВИНИ

Владета Янкович: Вучич е по-изкусен манипулатор и от Милошевич

.
Днешните протести в Сърбия нямат нищо общо с бунтовете през 90-те години на миналия век и тогавашната опозиционна борба. Александър Вучич е несравнимо по-умел манипулатор от Слободан Милошевич и не се свени да злоупотребява с директния контакт с избирателите чрез необичайно честите си обръщения по телевизията. Александър Вучич и неговата Прогресивна партия не само успяха да обезсърчат и отровят цялото младо поколение, но и системно проникнаха във всички студентски организации.
 

Това заяви пред сръбската агенция “Данас” сръбският политик Владета Янкович. Янкович е известен професор, философ, писател и литературен теоретик. Автор е на множество книги.

 

В Сърбия протестите срещу парламентарните избори, провели се на 17 декември продължават. Те осигуриха победата на Александър Вучич и неговата Прогресивна партия. В демонстрацията, освен опозицията в лицето на “Проглас”, се включиха и студентите. Смята се, че изборите са били нечестни, защото партията на Вучич е разчитала на “изборен туризъм” - хора са били докарани с автобуси, за да гласуват в столицата, а целият административен ресурс на държавата е помогнал на партията му да получи предимство.

 

Протестиращите искат провеждането на нови избори до шест месеца. 







Янкович не вижда прилики между сегашното недоволство и бунтовете срещу Милошевич, когато правителството е свалено. Половин милион сърби, водени от Демократичната опозиция, искат оставката на правителството. В протестите участват също и студенти и университетски преподаватели. Полицията преминава на страната на гражданите. Загиват и няколко души. Още на следващия ден (6 октомври 2000 г.) Слободан Милошевич напуска властта.

 

“Обстоятелствата са значително по-различни. Александър Вучич е несравнимо по-умел манипулатор от Слободан Милошевич и не се свени да злоупотребява с директния контакт с избирателите чрез необичайно честите си обръщения по телевизията. Неговият екип, за разлика от дилетантите на Милошевич, внимателно организира кражбата на изборите месеци по-рано, подготвяйки почвата точно за този изход, така че не е изненадващо, че активността на протестите е по-ниска от тази през 90-те години. Що се отнася до университета, той е малък събирателен образ на цялото ни общество от времето на Вучич, когато във всака сфера некадърните заеха мястото на по-добрите. Най-способните бяха заменени от корупция и непотизъм. Това трябва да важи и за студентската популация, която с изключение на редица смели момичета и младежи, заслужаващи само възхищение, като цяло премълча несправедливостта. Простичко казано - нито студентите, нито пък техните преподаватели са онова, което наблюдавахме през 90-те години”, коментира сръбският политик пред “Данас”. 

 

Според него случващото се в момента е сравнима с битката между Давид и Голиат. 


"Над Давид е надвиснало зло, което надминава старозаветната история. Моментът за опозицията, колкото и сърцато и безразсъдно да се включи в неравната борба, според мен беше пропуснат още през юни, когато по време на вълната на мощни и ожесточени протести бяха предявени прекалено много и напълно нереалистични искания", смята още Янкович.







"Ако бяхме поискали само промени в РЕМ (медийният регулатор на Сърбия, бел.ред.) и незаета национална честота за една от опозиционните телевизии, убеден съм, че това можеше да се постигне. Само няколко месеца след това беше необходимо да се излезе с искане за избори, да се подготви енергично и тактично обществеността в цяла Сърбия и да се организира сътрудничеството на опозиционните сили. Настоящите искания без съмнение са напълно основателни, но съм убеден, че няма да бъдат уважени", счита още Янкович. 


Той заяви, че не е голям оптимист за изхода от настоящата криза, но прогнозира още по-голяма - при такова управление е просто неизбежно и резултатът ще зависи в по-малка степен от международната трезвеност, а много повече от това дали самите ние сме научили нещо през лятото и есента на 2023 г.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5668 |06.01.2024 83-годишен пенсионер опита да извади кръста от езерото в кв. “Дружба” . 1| 4792 |06.01.2024 Нов обстрел между Израел и “Хизбула” . 15| 15225 |06.01.2024 Причиних си "Панорама": Какво се случи снощи в ефира на БНТ? . 33| 22787 |06.01.2024 Какво казваше Христо Ботев за Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads