Реклама / Ads
42| 5007 |26.11.2008 НОВИНИ

Влязохме в световните медии с прецедент. България е прекалено корумпирана, пише IHT

.
Спирането на 220 млн. евро от еврофондовете за България означава, че страната е корумпирана и склонна към измами, за да получи субсидиите.
 

Това съобщава "Интернешънъл Хералд Трибюн". Такава сериозна мярка, при която са спрени изцяло парични фондове за член на 27-членния съюз се прилага за първи път, защото на страната-членка не може да се разчита да ги похарчи правилно, коментира световното издание, според което стъпката отразява загрижеността на европейските представители, че парите ще стигнат до българската организирана престъпност.

Всекидневникът окачествява реакцията на българското правителство като "опит за разведряване на обстановката" след понесен значителен удар, включително на премиера Сергей Станишев.

Цитира се неговото изказване, че България въвежда "изключително амбициозно" европейските програми и членството не бива да се свежда само до правосъдието и вътрешните работи.

Въпреки това се припомня, че още при присъединяването през 2007 г.са изказани мнения, че страната е зле подготвена и са въведени специални мерки за наблюдение върху реформите. Оттогава България и Румъния са критикувани, че позволяват "криминални мрежи" да стигат до субсидиите, и още милиони или милиарди могат да не бъдат получени, ако българското правителство не затегне контрола.

Очаква се България да получи около 11 милиарда евро субсидии от ЕС до 2013 г.

Проблемите на България са свързани не само с корупцията по високите етажи на властта, но и с организираната престъпност и слабата съдебна система, допускаща мафията да е държава в държавата.

Румен Петков, бивш външен министър, бе принуден да подаде оставка заради доказателства за връзки с хора от подземния свят. Милен Велчев, също бивш министър, бе сниман на яхтата на друг съмнителен бизнесмен, малко по-късно убит.

Вестникът цитира изказвания на Сергей Станишев и Миглена Плугчиева, според които решението на ЕС ощетява България. Според комисаря по разширяването Оли Рен, това не е наказание, а просто следване на правилата на Съюза, които са еднакви за всички и не търпят отклонение.

“Файненшъл таймс” пише, че България ще може да загуби и останалите замразени милиони от фондовете на Европейския съюз поради неуспеха на воденото от социалистите правителство да се пребори с корупцията в страната.
Правителството ще трябва също така да използва средства от бюджета на страната, за да покрие още 300 милиона евро, заради замразените от ЕК през юли фондове, поради подозрения в корупция.

Би Би Си пише: Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че съкращаването на еврофондовете за България е неудобно решение. Това не е най-приятният ден в живота ми, коментира той. Според него България е пример за икономически успех. Тя е много отдаден и конструктивен член на Европейския съюз, но има и друго измерение - защитата на интересите на данъкоплатците в съюза и коректното управление на европейските фондове, каза още Рен. Според него мисии на неговата служба, както и мисии на Европейската служба за борба с измамите са установили няколко недостатъци при усвояване на европейски фондове. Сред тях са прекалено високо равнище на нередности, открити и нови, риск от политическа намеса, както и голям брой продължаващи разследвания на ОЛАФ. Българската прокуратура разследва над 80 случая, свързани с източване на средства, но нито един висш държавен служител не е осъден за корупция и над 100 мафиотски убийства остават неразрешени.

Електронното издание на в. Таймс съобщава, че в Брюксел се усъмниха след като директора на Агенция “Пътища” бе арестуван за това, че е избрал брат си за изпълнител на договор за строителство на нова магистрала на стойност 50 милиона евро. След това започнаха разследвания на 101 проекта за модернизация в областта на земеделието. Счита се, че мафията е замесена в управлението на тези проекти. Един печално известен случай е свързан с българска агенция, която е взела пари за чисто нови трактори в рамките на програма за модернизация, но са били закупени бракувани трактори от бившата ГДР, като агенцията е прибрала разликата в цената. Това оправдава най-лошите очаквания на критиците, които считат, че ЕС избърза като прие България и Румъния за членове. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4512 |07.11.2008 Ще изравняват стандартите на медиите в Югоизточна Европа . 5| 5473 |16.09.2008 М. Червеняков: Да спрат бомбастичните изявления в медиите . 5| 4923 |21.08.2008 Станишев и Плугчиева посрещат Брюнер в хотел, финтират медиите . 3| 5556 |11.06.2008 Руските медии за обсадата на българското посолство в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads