Реклама / Ads
0| 3193 |29.05.2022 НОВИНИ

Влизането в Еврозоната ще се забави до 2025 г., прогнозира бивш финансов министър

.
Симеон Дянков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година.
 

Това прогнозира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година. 

 

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС: „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти. А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят“.

 

Прогнозата на бившия финансов министър е, че средната инфлация ще е някъде около 13%. Инфлацията през лятото ще достигне 20%, предупреди още Дянков и добави, че успокоението на инфлацията ще е в средата на 2025 година.

 

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите: „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, че просто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци“.

 

Според бившия финансов министър управлението в България е шарено. Той обаче е на мнение, че не е време за нови избори. „Коалицията ще продължи още известно време и има още какво да направи“, добави Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |19.05.2022 Моравецки: Полша ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат атакувани преди влизането им в НАТО . 0| 3913 |16.05.2022 Според Путин не е проблем влизането на Швеция и Финландия в НАТО . 0| 5211 |10.05.2022 Румен Гечев: Кога България да влезе в еврозоната? Дания, Швеция, Чехия, Унгария се отказаха . 0| 14000 |25.04.2022 Кристалина Георгиева: Българите ще усетят затягането на паричната политика в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads