Реклама / Ads
3| 7322 |29.12.2022 НОВИНИ

Вместо честитка! Мобилните оператори ще вдигнат цените заради инфлацията?

.
Мобилните оператори вероятно ще вдигнат цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г., след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година.
 

Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия, съобщава БТА.


"В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15,8 на сто, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги", каза Майорски. При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.


"Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си", подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия, посочва Майорски.


От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.


В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1,5 и 3,3 на сто заради инфлацията през 2021 г. Мобилните оператори обясняват едностранното вдигане по действащите договори с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно клиентите да прекратят договора си предсрочно без неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3236 |23.12.2022 Вместо сняг: Кокаин с все по-добро качество залива Европа . 0| 4290 |23.12.2022 Писнало ви е от “Сам вкъщи”? Ето някои Коледни филми, които може да гледате вместо това . 1| 3084 |22.12.2022 Финансовият министър Велкова вместо ”Честита Коледа”: На минус 1,6 млрд. лв. сме . 3| 3378 |15.12.2022 МВнР: РСМ нарушава правата на българите, привиква на разпити, вместо да търси виновните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads