Реклама / Ads
17| 2621 |13.05.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ внесоха законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки

.
ПП-ДБ внесе законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки Източник: БГНЕС
“Продължаваме промяната - Демократична България” внесе законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), чрез който да се постигне по-голяма прозрачност и по-добър контрол при изразходването на публични средства, съобщават от пресцентъра на ДБ.
 

Със законопроекта се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от “Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) ще се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт.

 

Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ на данните.

 

Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, попадащи в изключенията на ЗОП, с цел повишаване на прозрачността на възлагането.

 

Предвижда се и разкриване на принадлежност към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия на лица, които пряко контролират изпълнители по обществени поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лева на годишна база. Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата Държавна сигурност и икономическия живот, захранван с публични средства.

 

Ето ги законопроектите, които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще предложат на парламента

“Ако правителството ни не беше свалено след 7 месеца управление, много от законите, за които говорим в последната една година, вече щяха да са факт и нямаше да се налага да ги внасяме отново, за да придвижим  отдавна обещавани реформи”, коментира народният представител Божидар Божанов, който е основен двигател за предвижданите промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2666 |12.05.2023 За да няма друга майка, която да лежи върху ковчега на детето си: ПП-ДБ с кръгла маса за убийствата на пътя . 19| 7485 |12.05.2023 ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС в нарушаване на „джентълменското споразумение“ . 2| 2775 |12.05.2023 Предстои среща на лидерите на ПП-ДБ с Мария Габриел . 3| 3069 |11.05.2023 Евелина Славкова: Наблюдаваме два поредни опита на ГЕРБ да продължи разговорите с ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads