Реклама / Ads
2| 2666 |12.05.2023 НОВИНИ

За да няма друга майка, която да лежи върху ковчега на детето си: ПП-ДБ с кръгла маса за убийствата на пътя

.
Източник: личен архив
ПП-ДБ организираха дискусия в парламента по една от най-наболелите теми - убийствата по пътя. Фокусът на кръглата маса бяха младите шофьори.
 

"Пътната безопасност се формира от водача, автомобила и пътят Това са трите стълба, около които се въртят всички мерки. От ПП-ДБ имаме предложение за новите водачи. Ще очакваме подкрепа от всички партии, за да няма политизиране", заяви Настимир Ананиев.

 

Петя Иванова, майка на отишло си след пътен инцидент дете, разчувства с емоционална реч. Тя призова депутатите да променят закона и в случай, че водачът на автомобила се е качил зад волана пиян или дрогиран, това да се разглежда не като убийство по непредпазливост, а като умишлено. Също - шофьорът да не може да отказва да му бъде направен тест за наркотици. "За да няма друга майка, която да лежи върху ковчега на детето си и да не може повече никога да му каже, че го обича. Никой депутат също не е застрахован, че утре няма да е неговото дете", каза тя през сълзи.

 

Владимир Тодоров предложи работещи европейски практики, които да се приложат и в България. "След думите на Петя разбираме, че всички сме длъжници и всички ние не сме си свършили работата. Тази мъка, която се чу, трябва да ни накара да обединим усилия. През годините са давани различни предложения за подобряване и на подготовката на водачите, както и за последващ контрол.

 

Има надеждни европейски практики, които категоризират младите водачи, в първите 12 месеца за тях да има специален статут, изразяващ се в по-малък брой контролни точки. Франция забранява на младите шофьори да управляват кабриолет, в други страни им забраняват да шофират след 22.00 ч. При последната кататсрофа на "Сливница" имаме водач с двумесечен стаж, в момента системата за проверка на това къде е обучаван може да бъде манипулирана.

 

Съществуват хартиени картони, на които часовете по курмуване могат да се подпишат със задна дата. За да имаме прогрес в пътната безопасност, политиците трябва да предприемат непопулярни мерки. Те включват конфискуване на автомоилите на пияните и дрогираните, когато имаме зима, да караме със зимни, а лятото с летни гуми. Включват да се вържат системите на ТОЛ, КАТ, общините, да се създаде общо видеонаблюдение. Криминализиране на отказа за даване на тест, процедури за събираемост на глобите", изброи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2987 |12.05.2023 ИТН: Все още нямаме решение дали ще подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС . 4| 2664 |12.05.2023 Анализатори: До момента няма никакви реални присъди по висшите етажи на властта . 0| 2909 |11.05.2023 Земетресение от 3.1 по Рихтер разлюля Стара Загора, няма данни за щети . 7| 8323 |11.05.2023 Бойко Рашков: Сарафов е говорител на друга политическа линия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads