Реклама / Ads
0| 11727 |23.01.2010 НОВИНИ

Внимание – студ и рекордно ниски температури у нас

.
Студ и мраз ни очакват през уикенда Източник: Вяра Йовева
Снежни виелици бушуват в Източна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Времето в страната е облачно. На много места вали сняг. Според синоптиците в следващите два дни валежите ще спрат, вятърът ще утихне, но температурите ще продължат да се понижават и максималните ще достигнат до -16 градуса.
 

В Източна България е много ветровито. Там има и снежни виелици. Най-силен беше вятърът рано сутринта на нос Калиакра - 24 м/сек.

Температурите в страната са от -12 градуса в Разград до -4 градуса в Сандански и Гоце Делчев. В София температурата е -10 градуса. Относителната влажност на въздуха е 80%.

Навсякъде в страната температурите са минусови. В Монтана и Добрич е -12 градуса, във Видин е -9, в Бургас, Кърджали и Стара Загора е -8, а в Пловдив -6. Най-студено е на връх Мургаш (-18 градуса), на Мусала е -16, на Черни връх -14, на Ботев -15.

Като цяло обстановката в страната е сложна заради лошите метеорологични условия. Има много затворени пътища. На много места движението се осъществява при усложнени пътни условия. Най-тежко е състоянието в област Добрич. Екипите на службата помагат при изтеглянето на много закъсали автомобили в страната.

Изцяло е затворена е автомагистрала „Хемус", съобщиха за Дарик от Областна дирекция на МВР-Шумен. По пътя Шумен - Варна се пътува само до Нови пазар, допълниха от там. Третокласните пътища в северната част на областта са затворени. Не е препоръчително и пътуване по пътя Шумен - Силистра.

Единайсет населени места в страната са без ток - девет населени места в област Шумен и две в Бургаско. В област Шумен без ток са селата Новосел, Средня, Черенча, Хърсово, Пет могили, Ружица, Каравелово, Долина и кв."Кус" в Каолиново.
На прохода „Шипка" видимостта е намалена до 150 метра заради виелица. Пътните настилки са заснежени , но обработени с пясък и сол. Времето е облачно и продължава да превалява слаб сняг.

Минус 14 са градусите на прохода на Републиката. И там времето е облачно и духа буреносен вятър. Видимостта е добра. Движението е без ограничения, но при зимни условия.
Пътните настилки на автомагистрала "Тракия" са мокри, обработени са с луга. Движението се осъществява без ограничения..


От Българския червен кръст предупреждават, че студовете могат да доведат до разрушаване на комуникациите, блокиране на пътищата, аварии в енергопреносната мрежа и водоснабдяването.

Тези обстоятелства поставят в рискова ситуация живота на много хора.Затова от БЧК съветват да не се пътува през тези дни. Ако въпреки това сте решили да тръгнете на път, от БЧК съветват да се следи метеорологичният бюлетин по радиото и телевизията. Пътуването с автомобил, ако не е наложително, да се отложи, тъй като част от пътищата може да се окажат затворени поради навявания.


От БЧК извеждат няколко основни мерки за защита, които биха могли да помогнат при ситуации на минусови температури:

• Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.
• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. Повъзможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на Гражданска защита.
• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче.
• Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5208 |25.12.2009 Убиха 23-годишен авджия по невнимание . 1| 5205 |23.12.2009 Гласуват коледните добавки за хората с най-ниски пенсии . 26| 5401 |15.11.2009 Йорданка Фандъкова спечели кметския стол с 65,6% при рекордно ниска активност . 24| 5310 |14.11.2009 Рекордно ниска активност на вота за 60-ти кмет на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads