Реклама / Ads
0| 3843 |07.07.2020 НОВИНИ

Водещата Комисия по регионално развитие в Европейския парламент одобри финансирането на газови проекти със средства от Фонда за справедлив преход, заяви Цветелина Пенкова

.
Цветелина Пенкова
Предложенията за Фонд за справедлив преход и Климатичен закон на Европейския съюз бяха окончателното гласувани във водещата Комисия по регионално развитие, която формира позицията на Европейския парламент. Двата доклада бяха приети с 27 гласа „за“, 7 „против“ и 8 „въздържал се“ за Фонда за справедлив преход и 31 гласували „за“, 6 „против“ и 5 „въздържал се“ за Климатичния закон.
 

Това съобщи, българският евродепутат Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по регионално развитие от Групата на социалистите в ЕП.

 

Благодарение на усилията на социалистите в ЕП, включително на членовете на Делегацията на българските социалисти, Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика, по околна среда, по транспорт и туризъм, също дадоха положителни становища по отношение на газовите проекти. След днешното финално гласуване от Комисията по регионално развитие, Парламентът предстои да гласува в пленарна зала започването на междуинституционалните преговори с Европейският съвет и Комисия.

Въпреки различните стартови позиции, отделните държави и политически групи се обединиха около компромис, който позволява средствата от Фонда за справедлив преход да се използват за инвестиции в инфраструктура и мощности, използващи природен газ.

 

„Като изкопаемо гориво, отделящо най-ниски въглеродни емисии, природният газ, ще ни помогне да осигурим по-чист въздух за нас и нашите деца. Смисълът на безпрецедентните средства, отделяни чрез Фонда за справедлив преход, е именно да помогне на регионите, които са най-силно зависими от изкопаеми горива и най-вече въглища, да модернизират своите производства и да трансформират своя икономически модел. С постигнатия компромис, Европейската комисията може да одобри териториални планове за справедлив преход на отделните държави, които включват инвестиции в дейности, свързани с природния газ. Един от заложените критерии за оценка на националните планове е до каква степен предложените проекти ще намалят енергийната бедност“, каза Цветелина Пенкова. И добави: „Инвестициите в природен газ ще имат висока добавена стойност и са стратегически за в бъдеще, защото вече изградената инфраструктура ще може да се използва и за енергийния носител на бъдещето – водорода.“

 

Цветелина Пенкова обясни, че е провела редица срещи с представители на различни браншови организации в България, които имат отношение по темата и според нея трансформацията вече е започнала. „Въпросът, който стои пред нас, е не дали, а как най-добре ще съумеем да се адаптираме към нуждите на обществото с производства от следващо поколение, които не замърсяват околната среда“, допълни тя.

 

„За пореден път показахме, че ако сме обединени около обща кауза, ние, българските евродепутати, можем да защитим националния интерес. Очаквам подобно отношение и от българските власти, защото имаме нужда от единна позиция по важните приоритети за страната ни“, заключи Цветелина Пенкова.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5417 |06.07.2020 Мая Манолова: Долу ръцете от КЕВР! Освободете комисията от партиен натиск . 14| 23266 |03.07.2020 Адв. Ганева: Не съм адвокат на Божков, но Горанов и Комисията по хазарта носят вина за тези 700 млн. . 1| 4202 |30.06.2020 Енергийната комисия в ЕП подкрепи включването на природния газ в обхвата на Фонда за справедлив преход . 1| 4632 |16.06.2020 Становище на ЧЕЗ в България относно решение на Комисията за защита на конкуренцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads