Реклама / Ads
7| 3163 |30.05.2023 НОВИНИ

Войната стигна сърцето на Москва: Украйна се опитала да удари с дронове руската столица

.
Украйна предприе най-голямата си атака с дронове срещу Москва. Противовъздушната отбрана на Кремъл е свалила всички осем дрона. Така продължаващата вече 15 месеца война, започнала след руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година, стигна сърцето на руската столица, предават от агенция "Ройтерс".
 

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че двама души са били ранени при снощното нападение. Единият е бил хоспитализиран. Летищата в Москва останаха отворени. Няма съобщения за загинали.


Атаките с дронове дълбоко в Русия се засилиха през последните седмици с удари по петролопроводни инсталации и дори Кремъл по-рано този месец, за които Москва обвини Украйна - твърдения, които Киев отрича, въпреки че The New York Times съобщи, че разузнаването на САЩ смята, че Украйна стои зад тази атака.


Жители на югозападна Москва разказват, че са чули силни удари около 2 ч. сутринта местно време, последвани от миризма на бензин. Доклади за експлозии и предполагаема дейност на противовъздушната отбрана идват от Одинцово, Барвиха, Красногорск и други места, разположени в непосредствена близост до Москва.


"Тази сутрин режимът в Киев извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати срещу обекти в град Москва“, казват в съобщение от руското министерство на отбраната. 


В Москва очевидци съобщиха, че дронове са ударили три адреса на ул. "Ленински проспект" и "Профсоюзная", както и на улица "Атласная" в Нова Москва, тоест извън Московския околовръстен път, предават от руската редакция на BBC. 


Няма незабавен коментар от Украйна за атаката. 


Изгледите за постигане на мир не са добри и по всичко личи, че продължаващата вече над 15 месеца война, която се превърна в най-смъртоносния конфликт в сърцето на Европа след Втората световна война, ще продължи. Москва многократно предупреждава, че Западът ескалира войната, като доставя на Киев толкова много оръжия. Последният такъв сигнал касае решението за изпращането на изтребители F-16. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4035 |28.05.2023 Войната Сарафов - Гешев продължава. Кой и защо снимал зам.-главния прокурор в ”Осемте джуджета”? . 1| 2883 |28.05.2023 Десетки граждани на пореден протест срещу войната по пътищата . 1| 2881 |27.05.2023 20-а поредна вечер на протест в столицата срещу войната по пътищата . 7| 3205 |26.05.2023 Андрей Янкулов: Убийството на Къро може да има връзка с войната в Прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads