Реклама / Ads
1| 3296 |25.09.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна: Ракети удариха Запорожие на фона на продължаващите референдуми

.
Ракети удариха Южна Украйна късно снощи. Обстрел е имало в Запорожка област като Русия и Украйна си размениха взаимни обвинения. Областният управител Александър Старух каза в Telegram, че руските сили са нанесли ”масиран ракетен удар” по региона от около 10 самолета, ранявайки най-малко трима души. Руската държавна информационна агенция РИА, позовавайки се на неидентифицирани източници, съобщи, че украинските сили са обстреляли зърнохранилище и складове за торове в региона.
 

Русия се движи към ескалация на конфликта с очакваното анексиране на региони на изток и на юг, които нейните сили са завзели. 


В момента там текат референдуми за присъединяване към Руската федерация - ход, който Киев и Запада заявиха, че няма да признаят. Според тях народните допитвания са измама, чиято цел е да оправдае анексирането и да засили военните действия с новоназначени войски, след като Кремъл претърпя сериозни загуби на бойното поле на фона на силната украинска контраофанзива. Гласуването за присъединяване към Русия беше набързо организирано, след като Украйна си върна големи части от североизтока в контранастъпление този месец. 


Украински служители казаха, че на хората е забранено да напускат някои окупирани райони до приключване на четиридневното гласуване, въоръжени групи влизат в домовете и служителите са заплашени с уволнение, ако не участват.


Русия твърди, че референдумите предлагат възможност на хората в тези региони да изразят мнението си.


Външният министър на Русия Сергей Лавров посочи след речта си пред Общото събрание на ООН, че регионите, в които се провеждат референдуми в момента, ще бъдат под "пълната защита на Москва", ако бъдат анексирани от Русия. Не е ясно обаче дали това включва употребата на ядрени оръжия. На журналистически въпрос Лавров отговори уклончиво: Руската територия, включително територията, "по-нататък заложена" в конституцията на Русия в бъдеще, "е под пълната защита на държавата".


Военната кампания на Русия уби десетки хиляди, остави някои украински градове пусти и предизвика най-голямата конфронтация на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4960 |24.09.2022 Чавдар Стефанов: Върху Путин сега въздействие оказва ”партията на войната” . 10| 7715 |24.09.2022 Двойната игра на българския президент за Русия . 6| 8357 |24.09.2022 Немски военен експерт: Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната . 8| 7938 |24.09.2022 Томас Фридман: Три варианта за край на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads