Реклама / Ads
23| 3869 |28.01.2023 НОВИНИ

Войната в Украйна: Тежки боеве за Угледар и Бахмут

.
Тежки боеве се водят край Бахмут и Угледар. Руските сили са щурмували позиции на украинската армия и "методично унищожават тази градове и селата около тях", посочи в редовното си обръщение президента на Украйна Володимир Зеленски. Държавният глава отново призова за още оръжия. По думите му ситуацията на фронта е "изключително тежка".
 

Най-малко 10 души са загинали при обстрели от страна на руската армия по селища в Херсонска, Донецка и Харковска област. 

 

Президентът на Украйна приветства решението на белгийското правителство да подпомогне въздушната защита на Киев. Страната обаче отказа да изпрати танкове - нещо, за което настояват властите в Украйна. Правителството на Белгия реши да даде зелена светлина на пакет от военна помощ за Украйна на стойност 90 милиона евро.

 

Украинският президент коментира още и ситуацията около участието на Русия на Олимпийските игри в Париж догодина. Призивите на Киев са за бойкот на руските и беларуските атлети. Преди ден Международният олимпийски комитет (МОК) даде знак, че спортистите от Русия и Беларус биха могли да участват в състезания в Азия. В момента те са санкционирани заради войната в Украйна.

 

"Човек не може да не остане разочарован от изявленията на настоящия президент на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Говорих с него няколко пъти и така и не разбрах как той ще защити спорта от военна пропаганда, ако върне руските спортисти в международните състезания. Няма такова нещо като неутралитет, когато се води война като тази. И знаем колко често тираните се опитват да използват спорта за свои идеологически интереси. Очевидно е, че всяко неутрално знаме на руски спортисти е изцапано с кръв. Ще направим всичко, за да може светът да защити спорта от политическото и всяко друго влияние на терористичната държава, което е просто неизбежно, ако руските спортисти участват в състезания. И особено – на Олимпиадата в Париж", посочи Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4502 |25.01.2023 Кисинджър: След войната Русия трябва да бъде включена в европейското поле . 10| 4249 |25.01.2023 Манол Пейков: В Украйна вече не казват „след края на войната“, а „след победата“ . 18| 3590 |24.01.2023 Анализатор: Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили . 1| 3075 |24.01.2023 Киев съобщава за тежки боеве в източните райони на Бахмут и Авдеевка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads