Реклама / Ads
1| 2802 |02.11.2022 НОВИНИ

Връща ли се Бенамин Нетаняху във властта?

.
Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху е на път да се върне във властта. Според резултатите от екзитпол, оглавяваният от него Десен блок се очертава да бъде победител на парламентарните избори. Очаква се спечелените места да бъдат 61 или 62 места в 120-членния Кнесет.
 

Бенамин Нетаняху е с преднина след изборите в Израел. Това показват първите резултати от екзитполовете. Резултатът означава завръщане на бившия министър председател в управлението на страната, който миналата година беше свален от премиерския пост след 12 поредни години на власт.

 

"Получихме голям вот на доверие. На предишните избори спечелихме 52 места, но сега сме близо до голяма победа", заяви Бенямин Нетаняху, бивш премиер на Израел, съобщава БНТ.


Блокът на доскорошния премиер Яир Лапид получава 54 депутатски места. На този етап Яир Лапид не признава загубата, докато не бъдат официално обявени резултатите. в момента Яир Лапид е премиер на Израел в оставка.


На трето място се нарежда крайнодясна партия, която е съюзник на Нетаняху.

 

73-годишният Нетаняху е една от най-противоречивите политически фигури в Израел. Той е ненавиждан от центристите и левицата, но е обожаван от обикновените поддръжници на партията му Ликуд.

 

Срещу Нетаняху се води дело за корупция. Той категорично отрича обвиненията. Привържениците му твърдят, че е станал жертва на "лов на вещици". Но според противниците му - Нетаняху е заплаха за демокрацията.

 

Според палестинския премиер "резултатите от изборите свидетелстват за възход на екстремизма и на расизма в израелското общество". Нетаняху е против създаването на палестинска държава и е твърд поддръжник на изграждането на еврейски селища на Западния бряг.


Това бяха петите избори в Израел от 2019г. Очакванията за ниска избирателна активност не се оправдаха. Гласувалите са около 72% от избирателите.

 

Според някои социолози окончателните данни от вота могат да са по-различни от екзитпол и реалните депутатски места за Десния блок на Нетаняху да се окажат 60, а не 62.

 

По този начин Десният блок вече няма да има мнозинство. Крайните резултати от изборите ще станат ясни през следващите дни. До тогава привържениците на Ликуд са решени да празнуват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2812 |02.11.2022 Поевтиняване на пшеницата и царевицата след връщането на Русия към украинската зърнена сделка . 4| 4481 |01.11.2022 Връщат в ареста прокурорския син от Перник . 4| 7027 |01.11.2022 Михаил Ходорковски за Путин: За съжаление видяхме как крадецът се превръща в кръвопиец . 0| 2953 |01.11.2022 Недостигът на лекарства: Мислят връщане на стара формула за проследяване на наличността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads